Nicolás Hernández Guillén presenta a Alacant un llibre del seu avi amb poemes i cròniques sobre la Guerra Civil

La diputada d’EUPV en la Corporació Provincial d’Alacant, Raquel Pérez, va comparèixer ahir en roda de premsa juntament amb Nicolás Hernández Guillén, nét del Poeta Nacional de Cuba Nicolás Guillén, en la qual es va presentar el llibre “Espanya. Poemes i cròniques sobre una guerra antifeixista”. La visita de Nicolás Hernández té lloc en el context del 80 aniversari de l’II Congrés d’Intel·lectuals en Defensa de la Cultura de 1937 celebrat a València, al que el seu avi va acudir com el poeta cubà més important del segle XX, entre molts altres. 

El motiu de la visita de Nicolás Guillén a terres alacantines és promocionar un col·loqui que albergarà l’Havana els dies 10 i 11 de juliol, convocat per la Fundació “Nicolás Guillén” i l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba “José Martí”, sobre la participació cubana i espanyola en el II Congrés de 1937 i el compromís de la cultura contra el feixisme i en defensa de la República.

Així mateix, el nét del Poeta Nacional de Cuba també ha presentat un llibre de textos de Nicolás Guillén sobre la guerra civil espanyola, sobre els internacionalistes cubans i els intel·lectuals espanyols i cubans titulat “Espanya. Poemes i cròniques sobre una guerra antifeixista”, editat per Sensemayá en col·laboració amb l’associació valenciana d’amistat amb Cuba “José Martí”, i finançant per l’Ajuntament de Bunyol.

Lliurament d’exemplars

Hernández Guillén també va presentar ahir el llibre amb textos del seu avi en la Fira del Llibre d’Alacant, en l’estand de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert i minuts més tard en la Seu Universitària d’Alacant on també va intervenir David Rodríguez, coordinador d’EUPV. La seua visita continuarà el dissabte 1 de juliol a L’Alfàs del Pi al costat de la projecció del documental “Nom comú: Nicolás”, i, posteriorment, en Minglanilla i València.

Per la seua banda, una delegació de l’associació valenciana d’amistat amb Cuba José Martí viatjarà a Cuba aquest estiu per a participar en el col·loqui i visitar diversos projectes realitzats amb la citada Fundació Nicolás Guillén.

Cal recordar que al juliol de 1937, convocat per l’Associació Internacional d’Escriptors en Defensa de la Cultura, urgits per la guerra que va desencadenar a Espanya la revolta militar recolzada pels governs feixistes d’Alemanya i Itàlia, i encoratjada per la inacció de les potències occidentals, es va celebrar a València, Madrid, Barcelona i París el II Congrés Internacional d’Escriptors en Defensa de la Cultura. En dit Congrés va participar una delegació cubana integrada per Juan Marinello, Nicolás Guillén, Alejo Carpentier, Félix Pita Rodríguez i Leopoldo Fernández Sánchez.

La Guerra Civil Espanyola va marcar una fita en l’amistat i la solidaritat dels pobles de Cuba i Espanya i, especialment, entre els intel·lectuals i artistes d’ambdues nacions. Conclosa la guerra un bon nombre dels ex combatents i simpatitzants del bàndol republicà van trobar refugi definitiu o provisional a Cuba a l’empara de l’amistat i la solidaritat que s’havien forjat. La seua presència va deixar una profunda empremta. Per tot açò, Pérez ha remarcat “la importància que suposa aquesta visita per a apropar encara més l’agermanament entre Esquerra Unida i la Fundació Nicolás Guillén”.

Show More

Related Articles

Back to top button