EUPV participa en la coproducció d’un documental que narra la història de l’últim brigadista, Josep Almudéver

El coordinador d’EUPV, David Rodríguez, ha anunciat que la formació d’esquerres va a participar en la coproducció del documental ‘L’últim brigadista: la història de Josep Almúdever’, que narra des de dins part de la història d’Espanya, en concret, un dels moments més complicats i sagnants que s’han viscut: la Guerra Civil. Segons va explicar ahir Rodríguez durant la presentació d’aquest projecte, una productora valenciana està tractant de traure-ho endavant a través de la plataforma de micro mecenatge ‘Verkami’. “EUPV no podia quedar-se fora d’un documental que explica en primera persona la història d’un brigadista que no solament va estar en el front, sinó que va patir en les seues carns la duresa dels camps de concentració i de les presons feixistes”.

El documental, realitzat per la productora Three Roots, es troba sense finalitzar a causa de la manca de fons econòmics. “Ara, els autors cerquen finançament per a poder concloure amb èxit el documental, que és a més un treball d’investigació que pretén recuperar part de la història a través de l’últim brigadista internacional que segueix amb vida”, ha explicat el màxim dirigent de la formació d’esquerres.

Cal recordar que Josep Almúdever, encara que va nàixer a Marsella, té procedència valenciana i resideix a Alcàsser. En el documental, Almúdever explica que no va tenir dubtes a l’hora d’allistar-se en l’exèrcit amb tan sol 17 anys i per a aconseguir-ho va haver de falsificar la seua documentació, doncs era menor d’edat, encara que al final va arribar al capdavant. En 1938 un obús va ferir de gravetat al brigadista republicà, per la qual cosa va haver de tornar a València. Encara així, i aprofitant que tenia nacionalitat francesa, es va allistar a les Brigades Internacionals i va lluitar fins que tots ells van ser expulsats del conflicte pel Comitè de No-Intervenció.

Posteriorment, Josep va saber el que significà ser un reclús dels camps de concentració de ‘Los Almendros’ a Alacant i el d’Albatera; així com en les presons de Porta-Coeli, la Model i Aranjuez. En eixir, es va veure obligat a exiliar-se a França.

Per a Rodríguez, “és necessari que els joves coneguen la nostra història perquè és un exercici de memòria oral que recupera protagonistes d’una etapa que va defensar els valors republicans i una societat nova”. “EUPV com a organització republicana vol recuperar la veritat de la República enfront dels intents de la dreta hereva de franquisme per a construir la tercera República i, per açò, també recolzarem en la difusió de les passades del documental perquè és de justícia”, ha afegit.

Three Roots, formada per Carles Sánchez, Marina Forts i Josep Aguado, ja ha aconseguit en ocasions anteriors premis en el País Valencià per treballs previs. Per a realitzar aquest projecte compten amb col·laboracions de luxe ja que els dibuixos arribaran de la mà de l’il·lustrador de prestigi internacional Paco Roca i d’Astiberri Edicions, la veu en off de la pel·lícula la posarà el reconegut actor Albert Forner, qui ha participat en sèries tant nacionals com a regionals i Josep Antich, historiador i cronista de Silla, ha ajudat amb la documentació sobre la Guerra Civil. Quant a la música, el grup La Raíz i el cantautor Iván Brull cediran alguns dels seus temes.

Així mateix, David Rodríguez ha insistit que aquest micro mecenatge està obert a tots aquells que vulguen col·laborar. En aquests moments, l’entrevista amb el protagonista ja està acabada, només falta per ultimar alguns recursos d’imatge i so per a, així, muntar tota la cinta amb les col·laboracions ja esmentades i poder, per fi, oferir-li-la al públic i, per açò, “considerem que és fonamental la nostra col·laboració i animem a la societat valenciana al fet que s’unisca també a aquest interessant projecte”, ha conclòs el coordinador.

Show More

Related Articles

Back to top button