EUPV presenta mocions en tots els ajuntaments per a sol•licitar un nou model de finançament que garantisca la nostra capacitat d’autogovern

Rodríguez: “Si el País Valencià haguera rebut un finançament per habitant equivalent a la mitjana d’Espanya des de 2002, s’haurien ingressat 12.433 milions d’euros addicionals”

El coordinador d’EUPV, David Rodríguez, ha anunciat hui que els i les regidores de la formació d’esquerres dels diferents ajuntaments del País Valencià presentaran una moció en la qual sol·liciten que s’exigisca al Govern Central un nou model de finançament autonòmic que acabe amb el dèficit fiscal i garantisca la nostra capacitat d’autogovern, així com la previsió per part de l’Estat d’unes inversions en infraestructures equiparables, com a mínim, al pes poblacional del País Valencià, compensant, en tot cas, la insuficiència inversora dels últims anys, sense oblidar-nos de la reestructuració del deute públic generat per la falta de finançament de l’Estat. “Si haguérem rebut un finançament per habitant equivalent a la mitjana d’Espanya entre 2002-2013, l’administració autonòmica hauria ingressat 12.433 milions d’euros addicionals”, ha indicat el dirigent.

Quant a la primera de les peticions que arreplega la moció cal assenyalar que Esquerra Unida porta anys plantejant la necessitat urgent d’una reforma del model de finançament autonòmic, proposant un nou que tinga com a objectiu central la garantia dels drets socials i econòmics de la majoria social del País Valencià.

“Els Pressupostos Generals de l’Estat del 2017 han posat en evidència que per als valencians són una greu i intolerable discriminació respecte altres comunitats autònomes”, ha assegurat Rodríguez, qui ha afegit que, de fet, “som l’única autonomia amb una renda per habitant inferior a la mitjana que rep dels poders públics menys del que aporta, la qual cosa suposa una trencament dels principis d’equitat i solidaritat”.

Les inversions de l’Estat són un altre dels factors fonamentals. “Malgrat aglutinar quasi l’11 per cent de la població espanyola, la nostra Comunitat mai ha rebut més del 10 per cent de les inversions de l’Estat. De fet, el més freqüent ha sigut que se situaren entre el 6 i el 7 per cent”, ha afirmat el coordinador.

Per açò, per a EUPV el nou model també ha de resoldre el dèficit d’ingressos cap a la Generalitat Valenciana, així com solucionar el deute públic acumulat després de tants anys de infra finançament. “Un nou model que permeta que el Consell financi degudament els serveis públics i les necessitats socials del conjunt de la població, així com ingressos de les quantitats degudes al dèficit estructural derivat dels anteriors models de finançament”, ha manifestat.

És a dir, -ha continuat el màxim representant de la formació d’esquerres- “és necessària la reestructuració del deute públic generat per la falta de finançament de l’Estat, a través d’un procés pel qual l’Estat assumisca la part dels préstecs atorgats a l’administració autonòmica, que no hauria sigut necessària en cas que el País Valencià haguera rebut un finançament per habitant equivalent a la mitjana de les comunitats autònomes, i en el qual s’establisca un calendari d’amortitzacions assumible per a la resta del deute”, ha conclòs.

Related Articles

Back to top button