Marina Albiol recorda al Consell que tancar aules a àrees rurals accelera el despoblament, tal i com assenyalen dictàmens a Brussel·les

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol exigeix un major esforç al Consell per implementar mesures que permeten mantindre les escoles a zones rurals, “perquè tancar aules a àrees en zones rurals és una mesura que accelera i agreuja el despoblament i l’envelliment demogràfic”, tot recordant que existeixen dictàmens que així ho assenyalen tant del Comité de les Regions com del Consell Econòmic i Social d’Europa. Alhora, Albiol reprotxa al president de la Diputació de Castelló “l’operació de propaganda que ha encetat abanderant la lluita contra el despoblament rural, quan són les polítiques del seu partit les que precisament han provocat el desequilibri entre territoris, el desenvolupament insostenible i la manca de recursos que asseguren la qualitat de vida a l’interior. Si no fóra una realitat tan dura la que viuen les nostres comarques d’interior, semblaria una broma que mentre atorga més recursos a localitats governades pel PP, s’atribuisca gestions per millorar l’equilibri territorial i desenvolupament sostenible”.

Després de conèixer els ajustos que la Conselleria d’Educació preveu per al proper curs, amb nous tancaments de centres escolars a zones rurals d’interior, la portaveu d’EU a Brussel·les reclama “que el pla contra el despoblament de les àrees rurals que ha encetat el govern valencià comence per posar en marxa mesures que asseguren la continuïtat dels centres escolars, ja que és un dels pilars fonamentals per fer front a l’abandonament dels pobles d’interior”. Albiol recorda que el dictamen del Comité de les Regions, que representa a ens regionals i locals dels estats membres, el passat mes de febrer instava explícitament als governs autonòmics “polítiques destinades a mantindré els centres d’ensenyament a zones rurals aïllades” com una de les premisses fonamentals per lluitar contra l’envelliment demogràfic d’aquestes zones; per la seua banda, també el Consell Econòmic i Social Europeu ha insistit mitjançant els seus dictàmens a la necessitat de protegir la formació i l’ensenyament a l’àmbit rural per assegurar la seua pervivència. Per a Marina Albiol, “si continuem amb les dinàmiques que han provocat l’envelliment i el despoblament de les nostres localitats d’interior, seguirem potenciant un model de greu desequilibri territorial que es traduirà en major desigualtat social. No només això: si no promovem una igualtat real d’oportunitats entre els ciutadans de tots els territoris, estem abocats a un model productiu i social insostenible”. L’eurodiputada d’Esquerra Unida, com va fer dies enrere, torna a reclamar al Consell “major agilitat en la tramitació de l’estratègia Leader i un major dinamisme en la cerca de fons europeus, per aprofitar aquestes ajudes per invertir decididament en el futur de les zones d’interior, i per tant en construir un model de desenvolupament equilibrat i just”.

 

Nota: Teniu a la vostra disposició un arxiu d’àudio amb declaracions de Marina Albiol que podeu descarregar al següent enllaç:

https://soundcloud.com/iueuropa/20170517-aules-rurals

Related Articles

Back to top button