Sixto trasllada a Zoido al Congrés la preocupació d’IU per “l’alarmant increment dels delictes d’odi contra el col•lectiu LGTBI”

El diputat d’Esquerra Unida i portaveu d’aquesta formació a la Comissió d’Interior adverteix al titular d’aquesta cartera que “estem davant un desfasament total i absolut” entre les xifres oficials que es manegen i les que proporcionen els observatoris del propi col·lectiu.

El diputat d’Esquerra Unida i portaveu d’aquesta formació a la Comissió d’Interior, Ricardo Sixto, ha traslladat al Congrés al titular d’aquesta cartera, Juan Ignacio Zoido, la “seriosa preocupació” d’aquesta formació per “l’alarmant increment” dels delictes d’odi contra el col·lectiu LGTBI.

Sixto, durant la compareixença en seu parlamentària del ministre com a conseqüència, entre d’altres, de la sol·licitud que va registrar IU al gener en nom del Grup Parlamentari Confederal de Units Podem, va reconèixer haver “trobat a faltar” en la intervenció de Zoido “més concreció” en les seves explicacions. “No era una qüestió genèrica sobre els delictes d’odi, sinó sobre el col·lectiu LGTBI. Ve al fil de l’alarmant increment del nombre de delictes, no tant dels números que maneja Interior -el ministre va assenyalar que estan pendents encara d’elaboració i d’informació a l’opinió pública-, sinó sobretot dels registrats en els observatoris de l’activitat de delinqüència d’odi contra aquest col·lectiu que s’han posat en marxa “.

El parlamentari valencià ha advertit que “estem davant un desfasament total i absolut” i ha assenyalat que “tots comprenem que entre els fets i les denúncies hi ha una distància bastant gran, fins i tot els propis observatoris estan traduint que hi ha una diferència entre els fets que es produeixen i el que arriba als propis observatoris, com més entre les dades que maneja l’observatori i els que finalment es converteixen en denúncies i poden ser tramitats per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i els serveis socials “.

Va detallar que, en el cas concret de Madrid, “s’ha produït un increment substancial en l’activitat i en el treball de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, sobretot atribuïble a la preocupació que existeix per aquestes qüestions i que la Policia Municipal de Madrid ha mostrat, i també en el desenvolupament d’activitats específiques i brigades específiques per combatre aquests delictes d’odi contra el col·lectiu LGTBI, que ha portat al fet que s’incremente el nombre d’actuacions”.

En la seua exposició, Ricardo Sixto ha apuntat també que “en les xarxes socials són visibles cada poc temps autèntiques campanyes d’odi i persecució del col·lectiu LGTBI”. Va posar l’exemple de l’estiu passat quan, arran de la llei que va aprovar l’Assemblea de Madrid referent a això, “es van produir una sèrie d’atacs a les xarxes socials per part de determinats col·lectius i persones concretes” contra membres LGTBI.

Sixto va raonar que va ser quan el col·lectiu afectat va denunciar les amenaces, a més de les homilies dels bisbes de Getafe i d’Alcalá d’Henares respecte a aquesta llei, “una espècie que compte pendent que tenen aquesta part de la clerecia contra el col·lectiu LGTBI”, va ser quan va tenir lloc un “atac substancial en les xarxes socials en què, a més, s’arriben a produir amenaces de mort. Aquestes qüestions són recurrents”.

Donat el poc temps disponible per a la seva intervenció, el portaveu d’Interior d’IU va traslladar resumides a Zoido una sèrie de preguntes concretes com, per exemple, “quina és la política criminal sobre els delictes d’odi?” i “quins criteris s’han donat a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat?” en aquesta matèria. “Quants interlocutors socials hi ha en aquestes qüestions?” o quines mesures de control d’efectivitat del propi protocol s’estan implementant? Sobretot ens importa el pressupost, és a dir, quin pressupost s’ha destinat i quines són les previsions de Interior per al Pressupost que en teoria ha d’estar elaborant el Govern per portar a la Cambra en les pròximes setmanes”.

Ricardo Sixto va recollir també informació sobre el nombre de “xerrades per part de col·lectius en centres escolars, amb quin pressupost es compta i si es tracta sempre el tema del ‘bulling’, atès que estem parlant de l’odi al col·lectiu LGTB, així com quines són les previsions d’increment d’aquestes actuacions”.

Finalment, va sol·licitar del titular d’Interior si el seu ministeri “planteja incorporar les sentències que s’han produït respecte als crims d’odi, no ja només pel que fa al nombre per preparar el treball de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, sinó sobre sobretot pel que fa al que afecta al treball previ d’instrucció per afavorir que aquest tipus de crims tinguin el càstig que recullen els articles del Codi Penal “.

València, 9 de febrer de 2017

Related Articles

Back to top button