LA MESA DEL CONGRÉS TOMBA LA PREGUNTA AL GOVERN DE RICARDO SIXTO SOBRE L’ÚS DE FONS RESERVATS PER “COMPRAR EL SILENCI I LA DISCRECIÓ” DE BARBARA REY SOBRE JUAN CARLOS I

L’òrgan de govern de la Cambra Baixa, on té una gran majoria PP, PSOE i C’s, justifica la seua decisió en què “la persona del Rei és`inviolable´i no està subjecta a responsabilitat”i, en segon lloc, en què qualsevol informació sobre fons reservats “ tindrà la qualificació de secret” i solament pot tractar-se a la comissió de secrets oficials.

La Mesa del Congrés tomba, i així ho ha comunicat hui per escrit al diputat d’Esquerra Unida Ricardo Sixto, la pregunta parlamentària que aquest havia registrat fa un parell de setmanes on demanava informació al Govern del PP sobre el presumpte ús de fons reservats per part de l’antic CESID – actual Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI)- per a “comprar el silenci i la direcció d’una coneguda actriu espanyola que mantenia una relació” suposadament amb el rei Juan Carlos I.
Sixto registrà el darrer 18 de gener al Congrés  aquesta iniciativa després de les informacions aparegudes que detallaven que  els serveis d’intel·ligència espanyols haurien dipositat entre 1996 i 1997 en una entitat bancària de Luxemburg quantitats milionàries destinades a l’actriu i presentadora Bárbara Rey. Aquestes mateixes fonts apuntaven que es feia en el marc d’una ‘operació secreta’ perquè no eixiren a la llum les ‘relacions que des de l’inici de la Transició mantenia presumptament’ amb el llavors cap de l’Estat, a més de perquè l’actriu no difongués uns suposats ‘vídeos privats’.
Per justificar el refús a la iniciativa del diputat valencià d’Esquerra Unida, la Mesa del Congrés -que al marge dels i les representants d’Unidos-Podemos compta amb una clara majoria composada per PP, PSOE i Ciudadanos- assenyala en primer lloc que “la persona del Rei és ‘inviolable’ i no està subjecta a responsabilitat”, como estableix l’article 56.3 de la Constitució. A continuació, la mateixa Mesa, en la seua qualitat d’òrgan de govern del Congrés, interpreta que qualsevol informació que afecte a l’ús dels fons reservats –encara que siga per a “comprar el silenci” de suposades amants del rei, tal i com indica la pregunta de Ricardo Sixto- “tindrà la qualificació de secret, estant subjectes al control del Congrés per mig de la Comissió de control dels crèdits destinats a despeses reservades”, més coneguda com comissió de secrets oficials. Recolza aquest rebuig en els articles 3 i 7 de la Llei 11/95 que regula l’ús dels fons reservats.
Es dóna el cas que la Mesa del Congrés ha rebutjat una altra pregunta realitzada sobre el mateix tema pel diputat també enquadrat en el Grup Parlamentari Confederal de Units Podem-A Comú Podem-A Marea, Joan Mena.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button