Pérez solicita que la Diputació creu una línia de subvencions per a pal·liar els danys en les infraestructures agràries afectades pel temporal

La diputada d’EUPV en la Diputació d’Alacant, Raquel Pérez, defensarà demà en el Ple de la Corporació Provincial una moció en la qual proposa un paquet de mesures d’ajuda als afectats per les fortes pluges del passat mes de desembre amb l’objectiu de superar els danys ocasionats. “Segons dades facilitades per la Unió de Llauradors, el fort temporal ha deixat unes pèrdues directes en el camp valencià que s’acosten als 320 milions d’euros”, ha argumentat la diputada, qui ha afegit que a aquesta quantitat caldria sumar-li els aproximadament més de 250 milions d’euros pels efectes de la greu sequera i d’altres adversitats climatològiques com, per exemple, la pedra de finals de setembre que va causar pèrdues d’uns 12 milions d’euros.

En concret, Raquel Pérez ha apuntat que les pluges de desembre, fonamentalment en el període comprès entre el 16 i el 19, on es van veure afectades més de 140.000 hectàrees de cultiu, de les quals més de 39.000 pertanyen a la província d’Alacant. El cultiu amb major nombre de pèrdues és el dels cítrics amb més de 201 milions d’euros, seguit de les hortalisses amb 70,4 milions, el caqui amb 21,7, l’olivar amb 20,5 o el raïm de taula amb 3,8 milions d’euros.

Tant el Govern d’Espanya, la Generalitat Valenciana i la pròpia Diputació d’Alacant han reaccionat ràpidament anunciant una línia d’ajudes, “encara que dirigides a la reparació de les infraestructures fortament afectades pels temporals, però no s’ha establit cap mesura per a compensar directament als agricultors i ramaders afectats, fet que ha provocat que organitzacions agràries hagen sol·licitat ja suport per a recuperar la seua capacitat productiva”.

En definitiva, “2016 ha sigut un annus horribilis per al camp valencià ja que podríem estar parlant en conjunt d’unes pèrdues climatològiques de prop de 700 milions d’euros doncs s’ha passat d’un període d’extrema sequera a episodis de temporals”, ha afirmat la diputada provincial. Per açò, -ha continuat- “sol·licitem que la Diputació d’Alacant inste a la Generalitat Valenciana a impulsar més inversió en infraestructures agràries amb motiu dels danys ocasionats per les tempestes torrencials del passat mes de desembre”, ha dit.

Així mateix, entre les propostes d’acord també destaquen altres mesures com que la Corporació Provincial inste a l’Estat tant a la concessió de 15.000 euros per empresa agrària en tres anys, tal com s’arreplega en el Reglament (UE) nº 1408/2013 de la Comissió de 18 desembre 2013, així com que reduïsca el mòdul en l’IRPF per a produccions i zones afectades.

Una altra de les propostes que defensarà demà EUPV en la sessió plenària és que la Diputació d’Alacant inste a l’Estat a la condonació del pagament de l’Impost de Béns Immobles de les parcel·les conreades. És a dir, “considerem que en tractar-se d’un tribut local, la pèrdua d’ingressos dels ajuntaments hauria de ser compensada amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat i la Diputació d’Alacant hauria d’assumir aquest detriment en la partida ‘Fons Complementari de Finançament’”, ha argumentat Pérez.

Que la Diputació d’Alacant inste a l’Estat a bonificar fins al 50 per cent de les quotes de la Seguretat Social durant vuit mesos, a establir préstecs amb interès subvencionat per als afectats, així com que s’estudie la viabilitat de crear una línia de subvencions per als productes fungicides usats per a evitar danys addicionals en producció i plantació i una altra específica per a pal·liar els danys en les infraestructures agràries afectades, constitueixen la resta de mesures plantejades per la formació d’esquerres.

Show More

Related Articles

Back to top button