Albiol: “Algun dia els actuals dirigents europeus hauran de rendir comptes pels més de 5.000 morts al Mediterrani”

La portaveu d’Esquerra Unida a l’Europarlament Marina Albiol ha fet balanç de les polítiques europees en matèria d’atenció a les persones migrants tot destacant que durant l’any 2016 que ahir acabava s’han comptabilitzat més de 5.000 morts al Mediterrani: “Algun dia els actuals dirigents europeus, responsables d’aquestes polítiques que estan costant la vida a milers de persones cada any, hauran de rendir comptes. No pot continuar aquesta política criminal que provoca que 60.000 persones estiguen atrapades a camps grecs, sense condicions bàsiques de salut ni higiene; no es pot tolerar que milers de persones estiguen malvivint a Turquia o esclavitzats, infants inclosos, per pagar-se un passatge a Europa; no es pot permetre que tot això passe mentre des de localitats de tota Europa arriben oferiments per a la solidaritat. Els responsables d’aquesta catàstrofe humanitària, més prompte que tard, hauran d’explicar per què actuen així”.

Albiol també vol destacar el lamentable paper del Govern de l’Estat espanyol en l’acollida de refugiats: només 898 persones han arribat de les 17.337 a què es va comprometre per reubicació (des de Grècia o Itàlia) o reassentament (des de Turquia); un 5% del que va acordar: “No només el Govern de Rajoy no compleix ni deixa complir aquells governs locals o autonòmics que sí volen posar en marxa polítiques reals de solidaritat; només cal recordar que al País Valencià han arribat tan sols 47 refugiats, sent un dels territoris autonòmics que major resposta logística va arribar a oferir. Doncs a més d’això, el Govern central tampoc dóna asil a aquelles persones que arriben directament a les nostres fronteres. El 2015, de les quasi 15.000 persones que van sol·licitar asil, només 220 van aconseguir l’estatut de refugiat i 800 la protecció subsidiària. Vora el 70% van ser directament rebutjats”, indica Albiol.

Per a la portaveu d’EU a Brussel·les, “el Govern espanyol fa molts anys que desenvolupa polítiques que atempten contra els drets bàsics a les fronteres de Ceuta i Melilla; només cal recordar les concertines, les devolucions en calent o les actuacions de les forces de seguretat per impedir l’arribada d’immigrants a la costa. Però no per això podem deixar d’exigir una veritable política de solidaritat amb les persones que arriben fugint de guerres o de condicions de vida miserables. Seguirem recordant als responsables europeus que la via ‘espanyola’ de tancar les fronteres, o  no és cap camí vàlid. Ni pot quedar impune aquesta política de negació d’auxili i repressió de persones innocents”.

Show More

Related Articles

Back to top button