Tres associacions i vuit consistoris portaran a terme projectes de recuperació de la memòria històrica amb ajuda de la Diputació

La Diputació adjudica les ajudes per a l’excavació de fosses i exhumació i identificació de víctimes a dues associacions de Paterna i als ajuntaments d’Ontinyent i Chiva
Els ajuntaments de Quart de Poblet, Albaida, Chiva, Rafelbunyol, Jalance, Alpuentei Paiporta retiraran vestigis franquistes gràcies a la subvenció de l’ens provincial

30/desembre/2016. Un total de tres associacions i huit consistoris de la província de València escometran 14 projectes de recuperació de la memòria històrica gràcies a les ajudes de la Diputació de València, la Junta de Govern de la qual va aprovar aquest dijous l’adjudicació de les primeres subvencions d’aquest tipus en la història de l’ens provincial, quantificades en 213.000 euros.

La diputada delegada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha ressaltat la importància d’aquestes ajudes “perquè les mesures previstes en la Llei de Memòria Històrica siguen efectives d’una vegada i facilitar que puga arribar-se a la veritat, la justícia i la reparació per a les víctimes del franquisme, encara que siga quasi quaranta anys després de la transició democràtica. Perquè per a passar pàgina cal llegir-la”.
El 77% de les ajudes, un total de 164.751,94 euros, correspon als projectes d’excavació de fosses i exhumació i identificació de víctimes proposats per les associacions Associació Científica Arqueoantro, Familiars Víctimes del Franquisme de la fossa 113 de Paterna i els ajuntaments d’Ontinyent i Chiva.

Per la seua banda, l’Associació Cultural Ateneu Republicà de Paterna i el consistori de Quart de Poblet es veuran beneficiats per la partida de la subvenció destinada a la instal·lació d’elements testimonials i plaques commemoratives de la memòria històrica, que suma 33.717,43 euros entre tres projectes.

La línia destinada a la retirada de vestigis franquistes la copen els ajuntaments de Quart de Poblet, Albaida, Chiva, Rabelbunyol, Jalance, Alpuente i Paiporta, els projectes dels quals rebran un muntant total de 14.531,13 euros.

Projectes seleccionats per la Diputació

L’ens provincial ha adjudicat les ajudes després d’avaluar el total de 42 projectes rebuts per a les tres línies de subvenció, que han desbordat les expectatives de la Delegació de Memòria Històrica, seguint criteris tècnics i objectius i atenent al pressupost disponible.

Quant a la primera línia de subvenció, l’Associació Científica Arqueoantro rebrà 58.325,4 euros per a l’excavació i exhumació de la fossa 82 del cementeri de Paterna; l’agrupació Familiars Víctimes del Franquisme de la fossa 113 de Paterna dedicarà els 62.348,10 al mateix escomès en la fossa 113, i l’Ajuntament de Xiva emprarà 35.213,98 euros en l’exhumació i identificació de 42 restes cadavéricos també en el cementeri de Paterna.

L’Ajuntament d’Ontinyent, per la seua banda, rep 8.864,46 euros per a un projecte de localització, recuperació i identificació de restes dels afusellats en el cementeri municipal d’aquesta localitat de La Vall d’Albaida.

En l’àmbit de la segona línia de subvenció, l’Associació Cultural Ateneu Republicà de Paterna és adjudicatària de subvencions per a dos projectes, un per a la neteja i endreçament de la zona del Terrer de Paterna (16.650 euros) i un altre per a una actuació de les mateixes característiques centrada en el camí de la zona del Terrer (12.676,50).

El tercer projecte seleccionat és el de la instal·lació d’elements testimonials de la memòria històrica, de l’Ajuntament de Quart de Poblet (4.390,43).

Finalment, la línia d’actuació per a la retirada de vestigis franquistes l’han copat els consistoris: Quart de Poblet (1.099,62 euros) i Albaida (2.474,21) executaran la retirada de símbols en aplicació de l’article 15 de la Llei 52/2007, de Memòria Històrica.

Rafelbunyol (5.127,84) i Paiporta (3.256,40) s’ocuparan de la retirada de vestigis franquistes, com Chiva (834,77), que retirarà la placa “Grup La Pau” situada en el carrer Ramón y Cajal de la localitat.

Els consistoris de Jalance (972,48) i Alpuente (765,81) duran a terme projectes relacionats amb substitució de les denominacions dels carrers.

Primera convocatòria i previsions desbordades

En total, aquesta primera convocatòria en matèria de memòria històrica de la Diputació de València ha subvencionat a 8 entitats locals amb 63.000 euros i a 3 associacions amb 150.000 per a la realització de 14 projectes.

No obstant açò, les 42 candidatures enviades per 26 municipis i 3 associacions, que suposaven una inversió total de més de 400.000 euros, han superat les previsions de l’ens provincial, que tindrà en compte la demanda d’aquest tipus d’actuacions en la província.

Mentre que sí s’han pogut adjudicar tots els projectes sol·licitats relatius a excavació de fosses, la Delegació de Memòria Històrica s’ha vist obligada a desestimar els projectes de retirada de vestigis franquistes i instal·lació d’elements testimonials enviats per 18 consistoris i una associació per a ajustar-se al pressupost establit.

Related Articles

Back to top button