Esquerra Unida demana la il·legalització de qualsevol organització que fomente l’apologia al feixisme

Sixto: “El que està succeint en Callosa del Segura és un moment d’exaltació del colp d’estat de Franco de 1936”

El diputat d’EUPV en el Congrés dels Diputats, Ricardo Sixto, ha anunciat que ha presentat una Proposició no de Llei (PNL) en la Cambra Baixa instant al Govern central al fet que condemne els actes d’exaltació franquista i de negacionismo històric i il·legalització de qualsevol organització, partit, fundació o associació que enaltisca, justifique o fomente la ideologia, la violència i tots els actes que el franquisme va executar i va promulgar des del 18 de juliol de 1936. Així mateix, Sixto ha assenyalat que el que està succeint en Callosa del Segura “és un moment d’exaltació del feixisme i una apologia del colp d’estat de Franco”.

Sixto, que ha realitzat aquesta petició amb motiu dels fets ocorreguts ahir en el municipi de la Vega Baixa, Callosa del Segura, ha declarat que en ple segle XXI, és a dir, “transcorreguts prop de 40 anys des que es va instaurar la democràcia en el nostre país, és incomprensible, no solament que se seguisca exaltant una dictadura i símbols que havien d’haver sigut retirats després de l’aprovació de la Constitució Espanyola de 1978, si no que se seguisquen tolerant aquests enaltiments”.

Així mateix, el dirigent de la formació d’esquerres ha recordat que l’apologia del feixisme està tipificada en el Codi Penal amb condemnes de presó de fins a quatre anys. “Quan el passat mes de març el Ple de l’Ajuntament de Callosa del Segura va aprovar la retirada de la Creu dels Caiguts de la plaça d’Espanya d’aquest municipi, els regidors d’EUPV, que formen part de l’equip de govern, ja van haver de suportar agressions verbals per part de diversos falangistes i anit es van repetir els insults”, ha apuntat.

És a dir, -ha continuat el diputat valencià- “s’estan manifestant contra la retirada d’un monument, que més enllà de la simbologia religiosa, recolza una actitud antidemocràtica i pròxima a la dictadura i al feixisme”. “Per açò ho condemnem de forma taxativa i exigim que es complisca la Llei de la Memòria Històrica que insta a la retirada de tota aquesta simbologia contrària als valors democràtics i al que defensa la majoria de la societat espanyola”, ha afegit.

Fundació Francisco Franco

En aquesta línia, i partint del cas de la Fundació Francisco Franco i les vinculacions del Partit Popular amb ella, els diputats d’Esquerra Unida Alberto Garzón, Eva García Sempere i Ricardo Sixto van registrar ahir una Proposició no de Llei (PNL) per al seu debat en la Comissió Constitucional.

En aquest text se sol·licita que el Congrés dels Diputats reprove qualsevol acte d’enaltiment del franquisme, com el qual va tenir lloc el passat 2 de desembre en l’Hotel Novotel a Madrid a través de la fundació Francisco Franco, i ratifique l’expressa condemna del franquisme ja realitzada per aquesta Càmera l’any 2002, així com que rebutge l’actitud de qualsevol càrrec públic que participe en actes d’homenatge al dictador, reprove l’activitat de la fundació Francisco Franco, i inste al Govern al fet que revise qualsevol tipus d’ajuda pública que reba aquesta fundació.

Related Articles

Back to top button