La Diputació porta la memòria històrica a les biblioteques i al teatre

  • La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat aquest dimecres el programa “La Memòria a la biblioteca”, que portarà a biblioteques i agències de lectura de 93 municipis de la província 700 llibres, còmics i DVD sobre la Guerra Civil i la repressió franquista
  • El director del Teatre Escalante, Josep Policarpo, ha presentat el cicle Memòria Històrica, que per primera vegada obri la programació del centre al públic adult amb quatre espectacles que es representaran entre el 20 i el 22 de desembre
Imagen
14/12/2016

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat aquest dimecres el programa “La Memòria a la biblioteca”, una iniciativa que portarà a les biblioteques de la província de València 700 monografies, novel·les gràfiques i documentals perquè disposen de “informació de qualitat, gratuïta i adequada als diferents públics sobre els fets esdevinguts durant la Guerra i posterior repressió”.
Un total de 93 municipis s’han acollit al projecte, que pretén ser plurianual, després que totes les biblioteques i agències de lectura de la província de València reberen la invitació de la Diputació.  La selecció d’obres confeccionada per la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació té per objectiu aconseguir que qualsevol persona de la província puga obtenir, pels seus propis mitjans i sense cost algun, informació de qualitat sobre aquest període històric. Entre els títols seleccionats existeixen premis nacionals, obres editades mitjançant ‘crowdfunding’, còmics, DVD i obres de prestigiosos historiadors i investigadors valencians, reflex de l’interès de la Delegació de Memòria Històrica per “mostrar una àmplia gamma de visions i acostaments a la Guerra Civil i la repressió franquista”. A l’hora de seleccionar les obres s’ha tingut en compte, a més del contingut, l’existència d’aspectes multimèdia o la seua plasmació en còmic para persones adultes, ja que aquests formats permeten arribar a públics menys donats a la lectura de monografies. Paral·lelament, aquesta línia d’actuació busca donar suport a les associacions que publiquen obres de qualitat i a les editorials compromeses amb aquest camp de recerca. Sempre que ha sigut possible, la proposta de compra dels exemplars s’ha fet directament a l’editor per a evitar distribuïdors i intermediaris. Aquest projecte ronda els 13.000 euros i l’adhesió dels establiments a la campanya no tindrà cost algun, ja que no es tracta d’una subvenció en espècie. No necessàriament totes les biblioteques rebran la selecció completa de llibres, ja que prèviament s’ha acarat que no els tingueren entre els seus fons, però com a màxim deixaran de rebre un d’ells. “La Memòria en la biblioteca” celebrarà la seua engegada aquest dijous amb un acte obert al públic en el saló d’actes del MuVIM, a les 19 hores, on s’emetrà el documental “Vencidxs” en presència del seu director, productor i guionista, Aitor Fernández i amb els testimoniatges d’alguns dels seus protagonistes. D’altra banda, la diputada de Memòria Històrica ha anunciat que la delegació que gestiona està ultimant el projecte “La memòria a l’escola” en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, que portarà en 2017 als centres educatius un documental realitzat per la Diputació.  “Era molt important que els joves en els instituts, els estudiants de l’ESO i Batxiller, saberen quina és la història recent del país. Hi ha estudiants d’últim any de carrera que no saben que va haver-hi un colp d’estat ni una guerra civil, i és preocupant”, ha declarat Pérez Garijo. Cicle de Memòria Històrica en el Teatre Escalante

El director del Teatre Escalante, Josep Policarpo, ha presentat el cicle Memòria Històrica, paral·lel a la programació familiar, amb el qual el centre obri la seua programació aquest mes de desembre al públic adult per primera vegada en el seu recorregut de més de tres dècades. “Hi ha quatre espectacles extraordinaris, dels que alimenten l’interior i són pura poesia. En una societat com l’actual, plena de soroll, val la pena”, ha assenyalat Josep Policarpo, director del Teatre Escalante. Les obres, que examinen el món amb una visió crítica, es representaran del 20 al 22 de desembre en el Teatre El Musical, espai al que s’ha traslladat la programació fins que acaben les obres de l’edifici.  El cicle s’obrirà amb “La pedra fosca”, de Centre Dramàtic Nacional i Lazona Teatre, una vibrant peça sobre la memòria com a espai de justícia i la necessitat de redempció reconeguda amb cinc Premis Max. De la mà de Meriyanes Produccions, recorrerem en “Kilòmetres” la història d’una família i el seu particular periple dins del marc de la Guerra Civil.  Dues peces breus d’autores valencianes tancaran aquest cicle amb “A mí nunca me cortó la cabeza”, de Lupa Teatre, i “Yo maté a Carmencita Polo”, de Mafalda Bellido. Guadalupe Sáez, autora de la primera obra, ha assenyalat la necessitat d’abordar la memòria històrica a través de la ficció teatral per a “tancar aqueixes ferides i seguir avant”, i Mafalda Bellido ha destacat que els espectacles d’aquesta temàtica “apel·len a un sentiment enterrat i enfronten al públic cara a cara amb ell” a través de la ficció i l’humor. Títols escollits per al programa “La Memòria en la biblioteca”

  1. “Vencidxs” (2014), d’Aitor Fernández. Lliure + DVD. Publicat mitjançant ‘crowdfunding’ per “Adona’t: comunicació i educació lliure” en col·laboració amb totes les associacions de memòria històrica d’Espanya, incloent les valencianes Associació Institut Obrer i El Micalet. Són més de 100 entrevistes a persones que van patir directament la guerra i la repressió.
  2. “La Represión franquista en Levante: fuentes para su estudio” (2010), diversos autors. Editat per l’Editorial Eneida, la que actualment està publicant més títols sobre aquest període històric. Aquesta obra compta amb la col·laboració del Ministeri de la Presidència i de la Associació Joan Peset i Aleixandre.
  3. La Constitució de la República Espanyola (1931). Editat per Tiempo de Cerezas, editorial republicana.
  4. “La Guerra Civil española” (2016), de Paul Preston, adaptada en còmic per José Pablo García. Llibre que trasllada la laureada obra de Paul Preston, de la qual s’han fet múltiples edicions i reedicions, al còmic i que es presenta com un èxit editorial.
  5. “Miedo y progreso” (2016), d’Antonio Cazorla. Un altre èxit editorial que narra la vida dels espanyols del carrer sota el franquisme, obra d’un especialista en el tema que actualment és professor d’Història en la Universitat de Ontario.
  6. “El arte de volar” (2009), d’Antonio Altarriba i el dibuixant Kim. Guanyadora del Premi Nacional de Còmic (2010) i diversos premis internacionals. En ell es relata la derrota i repressió que pateix el pare de l’autor, que finalment optarà per suïcidar-se.
  7. “El ala rota” (2016), d’Antonio Altarriba i el dibuixant Kim. Aquesta obra gràfica se centra a mostrar el paper de la dona, des de la República al triomf de la societat franquista.
  8. “La Solsida” (2010), de Rafael Arnal. Obra que descriu les vivències dels republicans i anarquistes a València i els seus limítrofs durant la Guerra Civil i la postguerra. Editada per L’Eixam, editorial vinculada al món llibertari.
  9. “Operación Stanbrook”, de diversos autors. Inclou un DVD. Una obra editada pels propis descendents dels refugiats que van fugir al nord d’Àfrica en l’últim vaixell que va partir des de terres valencianes al final de la guerra.
  10. “Alambradas, muros y corrientes de aire” (2013), de Ricard Camil Torres. L’investigador valencià narra l’univers penitenciari franquista en la postguerra del País Valencià.

Related Articles

Back to top button