Unides Podem – Esquerra Unida demana que es rebutge el pla del Marroc i que es reconeguen els drets del poble saharauí

Unides Podem Esquerra Unida ha presentat una PNL en Les Corts Valencianes en la qual reclama que es rebutge el pla del Regne del Marroc d’autonomia per al Sàhara Occidental, per incomplir les resolucions de l’ONU i no reconéixer els drets del poble sahrauí.

La síndica d’aquest grup parlamentari, Pilar Lima, ha manifestat que no entén “aquest gir injustificable de Pedro Sánchez, que contradiu la posició que hem tingut fins ara com a país, les resolucions de les Nacions Unides i fins i tot a si mateix anant en sentit contrari al seu programa electoral de 2019”.

Lima ha recordat que “en un govern de coalició, quan no tens majoria absoluta, tens el deure de consensuar decisions d’aquestes dimensions amb el conjunt del Govern” i ha advertit que Espanya “té un compromís històric amb el poble sahrauí, tenim responsabilitats polítiques i jurídiques en el procés de descolonització del Sàhara Occidental”.

Des de Unides Podem Esquerra Unida, ha explicat la síndica, “compartim la posició de l’ONU, apel·lem al dret d’autodeterminació del poble sahrauí i no donem suport al ‘pla autonomista’ del Marroc, perquè suposa validar una ocupació il·legal i ignorar el dret internacional com a via de solució en aquest conflicte” i ha anunciat la presentació d’institucionals des de les Corts, des dels ajuntaments i assistència i suport a les mobilitzacions pel poble Sahrauí.

Per part seua, la portaveu adjunta d’Unides Podem Esquerra Unida, Estefania Blanes, apel·la a l’empatia amb el poble saharauí: “Ara més que mai hauríem de tindre empatia: cal condemnar totalment el que està succeint a Ucraïna, però no oblidem que a pesar que els sahrauís no són rossos ni tenen els ulls blaus, molts d’ells tenien fins fa poc DNI espanyol, i molts d’ells encara ho conserven”.

Blanes esmenta, a més, l’última sentència del Tribunal Europeu sobre el conflicte, i afirma que “el Marroc no té cap sobirania sobre el territori Sahrauí, l’únic interlocutor vàlid per a gestionar els recursos del territori del Sàhara Occidental és el Front Polisario. Anar en contra d’això és anar en contra de la democràcia i de la legalitat”.

La diputada i portaveu adjunta del grup parlamentari exigeix que “d’una vegada per sempre se celebre el referèndum d’autodeterminació, l’única via possible. No ens queda una altra alternativa que secundar-los, així com també a les mobilitzacions convocades per a el pròxim dia 24 de març en diverses ciutats i poblacions. És el moment de demostrar-los que la població espanyola està amb ells”.

Publicaciones relacionadas

Botón volver arriba