Transició Ecològica, Unides Podem-Esquerra Unida, aborda en el Consell Agrari Municipal el Pla de Reactivació Agrària per a dinamitzar la producció local i recuperar horts inactius

El regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, ha abordat aquest dimecres amb els membres del Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat les primeres propostes del Pla de Reactivació Agrària, que contempla una sèrie de mesures per a dinamitzar la producció i comercialització de proximitat de la ciutat i recuperar horts ara abandonats a través de l’estratègia del Parc Agrari. Ha anunciat que en el ple de novembre presentaran un projecte amb polítiques de reactivació agrària dins de l’adhesió de la ciutat a la Xarxa de Ciutats d’Agroecologia.

Navarro ha compartit amb els integrants de l’organisme municipal consultiu els primers resultats dels estudis realitzats per les cooperatives Transversal, Mineral Gràfics i la firma Agritec i ha explicat que aquests informes “han realitzat un diagnòstic de l’estat de la terra i de la via de producció i comercialització” i han exposat “polítiques per a actuar en la propietat de la terra, ja que el 40% del sòl està semiabandonat, i d’altra banda, tenim algunes iniciatives d’agroecologia que tenen dificultat per a l’ús de la terra”. En aquest sentit, el regidor ha ressaltat que la primera política de la regidoria passarà per actualitzar l’ordenança del banc de terres de 2012 i incorporar l’índex de preus d’arrendaments que anualment publica el Ministeri d’Agricultura.

El regidor de Transició Ecològica ha esmentat altres mesures amb les quals treballarà l’Ajuntament a curt i mitjà termini per a fomentar la producció i comercialització de proximitat o quilòmetre zero. Així, ha assenyalat la creació d’una plataforma o canal que reforce el contacte entre productors i la creació d’una marca que aglutine als productors locals.

També ha ressaltat l’objectiu d’augmentar la presència de mercats de venda directa i la modificació de l’ordenança de mercats no sedentaris per a reservar espais no sedentaris parell la venda de producte de Castelló.

Finalment, ha subratllat l’impuls a iniciatives d’economia verda que fomenten valors naturals i ecosistèmics en el Parc Agrari.

“Des de la Regidoria treballem en polítiques agràries per a que aquest sector siga de nou important a la ciutat. També per una qüestió de sostenibilitat, de consum de proximitat i, en l’actual situació de pandèmia, per ser moment de pensar que existeix marge per a una reactivació agrària. En 2019 vam tindre els primers informes per a la creació del Parc Agrari sobre l’estat del sector i el parcel·lari”, ha afirmat Navarro, qui ha afegit que més endavant es convocarà de nou al Consell Agrari per a tractar el document definitiu del Pla de Reactivació

D’altra banda, la Regidoria de Transició Ecològica també ha proposat la constitució en el si del Consell Municipal de dues comissions: de sostenibilitat i polítiques agràries. Aquest òrgan consultiu s’ha activat en aquesta legislatura després de 15 anys sense reunir-se.

Botón volver arriba