EUPV RECLAMA A LA UNIÓ EUROPEA QUE INSTE A L’ESTAT ESPANYOL A LEGISLAR CONTRA ELS DELICTES D’ODI

La portaveu d’Esquerra Unida a Brussel·les Marina Albiol està gestionant la convocatòria d’una reunió a Estrasburg per part de representants del Moviment Contra la Intolerància del País Valencià i la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància, per tal de traslladar la greu situació que viu el nostre país amb l’increment d’incidents relacionats amb els delictes d’odi. Albiol també ha remès a la Comissió Europea Contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) i a la comissària europea de Justícia Vera Jourova l’informe Raxen que recentment ha presentat el propi Moviment Contra la Intolerància del País Valencià que recull i documenta els 123 incidents de racisme, xenofòbia i altres formes d’intolerància registrats al País Valencià durant 2015, un informe que evidencia la preocupant realitat del nostre territori, en ser la segona autonomia en nombre de fets, només per sota de Catalunya. Segons remarca Marina Albiol, “l’informe Raxen demostra que el País Valencià és un dels territoris amb major incidència d’aquests delictes, i això hauria d’estimular a tots els organismes públics i institucions per treballar decididament en la posada en marxa de mesures per tallar aquesta deriva”.

Albiol a més acompanya l’informe amb una carta en què reclama a la comissària de Justícia Vera Jourova que pressione el govern espanyol a crear una Llei Integral contra els Delictes d’Odi. En paraules d’Albiol, “és més necessari que mai crear la Llei i posar en marxa instruments eficaços contra aquest tipus de violència que atempta contra les persones més desafavorides, i per això s’ha d’actuar amb rapidesa, contundència i eficiència contra qualsevol entitat o individu que fomente l’odi. Malauradament, a l’Estat espanyol tenim greus dèficits en quant a garanties democràtiques en aquest aspecte, i tal com denuncien contínuament les entitats que lluiten contra els delictes d’odi, es fa necessari actuar com abans millor. A més, com evidencia una enquesta europea, s’ha d’assenyalar que s’estima que només es denuncien el 20% dels delictes d’odi que es cometen. Només això ja evidencia la gravetat del problema, començant per la manca de canals de denúncia i la desprotecció que senten les víctimes; a partir d’ahí, hi ha molta feina a fer”.

Al marge del marc legislatiu, Marina Albiol també apunta a la necessitat de crear instruments i recursos per lluitar contra la proliferació dels delictes d’odi per part del govern valencià i d’ajuntaments i diputacions, en la línia que apunta el mateix informe: “El propi informe Raxen, any rere any, insisteix a reclamar als governs autonòmics i locals a adoptar mesures com impulsar la formació i sensibilització de funcionaris i agents públics; potenciar el recolzament a les associacions que treballen en defensa de les víctimes de delictes d’odi; o parar major atenció i destinar més recursos per fomentar una estreta cooperació entre autoritats i societat civil per afavorir la igualtat de tracte i la no discriminació. Cal actuar ja davant el problema: no podem optar per la passivitat mentre assistim al continu creixement de la violència a tota Europa i també a casa nostra”.

Publicaciones relacionadas

Botón volver arriba