Dalmau: “La cultura ha de ser un dels pilars bàsics per a desbordar el Botànic”

El candidat a la Presidència de la Generalitat d’Unides Podem – Esquerra Unida, Rubén Martínez Dalmau, i la candidata a Corts Valencianes per València de la coalició, Rosa Pérez Garijo, han mantingut un encontre aquest matí amb representants de diversos sectors professionals del món de la cultura amb l’objectiu d’escoltar propostes útils per a “posar en marxa polítiques culturals que facen de la valenciana una societat més democràtica, amb una ciutadania crítica i exigent”.

Rosa Pérez Garijo: “La cultura ha de ser un servei públic, com és l’educació i la sanitat, i per a aconseguir aquest objectiu cal escoltar als professionals”.

Unides Podem – Esquerra Unida ha organitzat en el Dia del Llibre un encontre sobre polítiques culturals amb persones representatives de diversos sectors del món de l’art i la cultura, amb certa predominança del món de la literatura, degut a la presència de la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Àfrica Ramírez, i de l’escriptor i periodista, Xavier Aliaga. També han estat presents l’actor i productor teatral Juan Carlos Garés, la música Clara Calvo, del col·lectiu de dones treballadores de la música del País Valencià i, des del públic ha participat un representant de l’associació AVAC, de creadors audiovisuals.

A l’inici de l’acte, els assistents han mostrat la seua satisfacció per la disposició  d’Unides Podem – Esquerra Unida a escoltar les seues demandes. De fet, Juan Carlos Garés ha assenyalat “una major presència de la cultura en aquesta campanya en comparació amb altres”.

Per a l’editora Àfrica Ramírez, “la cultura ha de ser transversal”. En opinió de l’editora, les propostes del programa d’Unides Podem – Esquerra Unida són bones, “sempre que tinguen pressupost”.

L’escriptor Xavier Aliaga ha afirmat que “troba a faltar en el programa una Conselleria específica de Cultura”, però pel que fa al seu sector, troba “molt positiu que en les propostes de cultura d’Unides Podem – Esquerra Unida es tinga en compte la qualitat com un element per al repartiment de les ajudes”.

Quant a les mesures concretes proposades pels diferents professionals, Garés ha assenyalat, en relació a les arts escèniques, que el model de meses sectorials que ha engegat la Conselleria de Marzà era poc productiu, doncs s’hi trobaven tots els agents en conjunt.

Per la seua part, Clara Calvo creu que cal tenir en compte les exigències dels sindicats musicals, la primera de les quals és democratitzar i fer més transparents les societats de gestió de drets. Resulta fonamental donar un paper actiu als sindicats musicals a l’hora de negociar els convenis col·lectius i vetlar pel compliment de les condicions laborals.

La música també advoca per la igualtat de gènere, perquè es puga combatre les actuacions masclistes dalt i baix dels escenaris, implementant un sistema de quotes paritàries per a visibilitzar les dones.

L’editora Àfrica Ramírez ha incidit en el fet que l’administració pública no crea cultura, sinó polítiques culturals, que han de ser constants i estar ben dotades.

Per part seua, Xavier Aliaga considera que cal repensar els models com els certàmens de premis literaris dels Ajuntaments, poc eficients per a fer emergir el talent, donat que es fan apostes segures des dels tribunals i des de les editorials.

Quant a les propostes concretes dels creadors, cal tenir en compte el problema de la dificultat de professionalització, sobretot en el cas de les dones. Per a facilitar-la, es pot optar pel model de residències -de fet, ja funciona algun projecte singular al País Valencià- o pel model de competició pels premis a l’Excel·lència, que ja existeixen a Catalunya.

Per a Aliaga, cal visibilitzar aquells autors que tenen certa rellevància, i això passa per promocionar sense complexes aquells autors del domini lingüístic català, ingressant en la xarxa Ramon Llull.

Per la seua banda, Juan Carlos Garés afirma que al País Valencià cal fer una intervenció del sistema d’ajudes existents que, d’una banda, tinga en compte trajectòria i paràmetres de qualitat i, d’altra banda, tinga en compte el relleu i les figures emergents. L’actor i productor teatral també opina que una assignatura pendent és posar fi al monopoli de l’SGAE quant a la gestió de drets.

Garés considera important tenir una Conselleria pròpia i un Ministeri propi al govern d’Espanya, però troba fonamental posar en marxa un consorci entre tres administracions: municipal, autonòmica i estatal.

Finalment, el representant de l’Associació AVAC d’autors audiovisuals proposa que realment funcione la Mesa de Cultura amb un funcionament sectorial, ja que cada sector té una problemàtica concreta. També demana ser consultats a l’hora de prendre decisions polítiques quant a la cultura, perquè les associacions professionals juguen un paper clau.

Les Propostes d’Unides Podem – Esquerra Unida

Després d’escoltar les diverses propostes del món de la cultura, Rosa Pérez Garijo ha insistit en que “la cultura és un servei públic i la seua mesura ha de ser la de la rendibilitat social, per a fer una ciutadania crítica” i ha sintetitzat el programa en 8 punts:

  • Equilibri entre disciplines
  • Recolzament a l’autoria valencià
  • Cal crear i fidelitzar públic
  • Garantir les produccions valencianes a les sales de cinema
  • Centres públics de producció i exhibició
  • Incentivar els festivals
  • Cultura en els centres educatius

Per la seua part, Rubén Martínez Dalmau, ha fet referència a la inclusió en el programa de la dinamització cultural a través de centres culturals localitzats sobre el territori i, per últim, a la posada en valor el patrimoni industrial per a la realització d’activitats culturals.

I ha anunciat que “no tinguen cap dubte, que quan governem, posarem en marxa la Conselleria de cultura pròpia”.

Related Articles

Back to top button