Unides Podem – Esquerra Unida pregunta al Congrés pels controls fitosanitaris en frontera a les importacions de cítrics

Diputades d’UP mostren la seua preocupació per la detecció de cítrics procedents de l’Argentina i Sud-àfrica amb residus de pesticides prohibits a l’UE

Les diputades valencianes d’Unides Podem Marisa Saavedra i Roser Maestro han registrat preguntes al Congrés espanyol sobre el control fitosanitari en les importacions de cítrics de tercers països, i exigeixen conéixer les iniciatives de la Unió Europea respecte al control en frontera per evitar l’entrada de productes contaminats per plagues, i la postura del govern espanyol.

Saavedra, diputada per Castelló, ha destacat el fet que «La Unió Llauradora haja tornat a detectar en cítrics importats matèries actives l’ús de les quals està prohibida a la Unió Europea, com la carbendazima, prohibida a la UE des del 2016, i altres substàncies l’ús de les quals és legal, però sempre que es comercialitze amb Límit Màxim de Residus (LMR) zero, requisit que no es compleix».

D’altra banda, Saavedra alerta que «també s’ha incrementat un 23% respecte a l’any passat la intercepció de cítrics procedents de països tercers amb plagues, en concret hi ha hagut 16 intercepcions a la frontera, de les quals 13 corresponen a la Phyllosticta citricarpa, un fong que provoca la plaga de la taca negra dels cítrics».

UP es fa ressò així de la profunda preocupació al sector citrícola valencià davant la possible arribada de plagues, en vista que els lots de cítrics analitzats en frontera ronden únicament un percentatge del 10% del total de les importacions, i fins i tot hi ha països que no tenen un protocol sobre un percentatge mínim d’anàlisi dels lots importats i són objecte de controls aleatoris.

Per això, sol·liciten conéixer de primera mà les iniciatives que s’estan plantejant a la UE sobre aquesta qüestió, i pregunten si el Ministeri d’Agricultura i Pesca considera suficients els controls en la importació citrícola que s’estan duent a terme actualment.

Related Articles

Back to top button