Unides Podem-Esquerra Unida exigeix al Consell que inste el Govern a modificar la Llei de Costes després de més d’una dècada des de la seua última revisió

Les diputades de UP-EU presenten una PNL on es plantegen estratègies d’actuació enfront dels forts temporals, cada vegada més greus i freqüents. Una cartografia detallada i una moratòria de les instal·lacions portuàries de València i Alacant i complexos residencials en Cala Mosca (Alacant) o la Renegá a Castelló són algunes de les propostes de la coalició.

Estefania Blanes, diputada i portaveu adjunta, i Beatriu Gascó, diputada del grup parlamentari Unides Podem-Esquerra Unida han presentat una Proposició No de Llei en Les Corts Valencianes en la qual exigeixen un debat en profunditat sobre l’actual redactat de la Llei de Costas atès que la seua última revisió data de fa una dècada.


Es tracta d’una acció unitària que es realitza de manera conjunta presentant PNL en el Congrés dels Diputats, en Les Corts Valencianes i com a moció als Ajuntaments on Podem, Esquerra Unida o Unides Podem – Esquerra Unida tenen representació.


La PNL planteja diverses qüestions en les quals s’ha treballat des de fa mesos en la Comissió especial d’estudi de les mesures de prevenció dels riscos derivats de forts temporals. Blanes, que forma part de la comissió, explica que “davant l’augment de la seva freqüència i gravetat, les i els experts que compareixen en la Comissió ens diuen que hem de plantejar-nos una estratègia que incloga la retirada programada selectiva de les construccions en les zones de major risc per a les persones”. La diputada i portaveu adjunta afirma que “la Comissió evidencia la necessitat de fer un estudi seriós de la situació administrativa de les diferents construccions situades en domini públic marítim-terrestre, per a tenir una fotografia el més nítida possible i poder actuar de manera individualitzada, incloent també la protecció de poblats tradicionals amb valor històric i cultural, sempre que no es pose en perill la salut de les persones que es troben en zones d’alt risc pel forts temporals”. En definitiva, conclou Blanes, “per a nosaltres protegir la vida de les persones i del nostre entorn natural és el més important.”


Gascó afirma que “les Comunitats Autònomes disposen de capacitat per a impulsar la declaració i el reconeixement dels nuclis amb valors històrics o culturals i és una responsabilitat compartida pel conjunt d’institucions implementar mesures que, arribant el cas, procuren la seua protecció. De fet, sobre l’espai litoral existeixen competències diverses que vinculen a diferents administracions, des de l’estatal a l’autonòmica i la municipal”, per això sol·liciten fórmules de coordinació i col·laboració entre les diverses administracions resulta absolutament convenient i obligatori mentre queda garantit que no hi haurà noves intervencions urbanístiques que puguen afectar negativament la línia de costa, com les ampliacions d’instal·lacions portuàries, com el cas de València o nous complexos residencials com els que amenacen Cala Mosca, a Alacant, o la Renegá a Castelló, i que s’aprove una moratòria en aquesta mena d’intervencions.

El grup parlamentari assegura que és “més que necessària la revisió de la Llei de Costas aprovada en 1988 i revisada en 2013, per a adaptar-la a les noves realitats ambientals i climàtiques, i les seues conseqüències en el pla econòmic i social en tota Espanya i especialment en la Comunitat Valenciana”.

Related Articles

Back to top button