Unides Podem – Esquerra Unida demana al Consell la gratuïtat del transport públic de competència autonòmica

Estefania Blanes considera “necessària” aquesta mesura en l’actual context d’inflació que vivim “perquè la gratuïtat no es quede només en el transport de competència estatal”. A més la diputada preguntarà a la Consellera de Transport i Mobilitat Sostenible com s’aplicaran i quina incidència tindran les mesures de l’Estat al País Valencià.

En resposta a la situació d’inflació que vivim, hui s’ha publicat en el BOE un Reial decret llei, aprovat ahir pel Consell de Ministres, que estableix la gratuïtat de tots els serveis de Renfe Rodalia i Rodalia, així com els de Mitjana distància declarades obligació de servei públic (OPS), des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre de 2022. A més, es redueixen un 50% els serveis Avant declarats OPS, alguns trajectes d’Alta Velocitat no declarats OPS i les concessions de les línies d’autobús estatals.

Blanes ha destacat que “els beneficiaris d’aquestes mesures seran les viatgeres i viatgers recurrents, és a dir, les persones que utilitzen aquests serveis de manera habitual per motius de treball o estudi, però també d’atenció familiar o serveis essencials com a atenció mèdica”, ha dit.

En aquest sentit, la portaveu adjunta ha manifestat que “el Consell ha de prendre nota i declarar la gratuïtat del transport públic col·lectiu de competència autonòmica en tot el País Valencià, i així ho demanarem en Les Corts, perquè són centenars de milers de valencianes i valencians els que utilitzen diàriament la xarxa de transports i mobilitat metropolitana de la Generalitat per a la seva vida quotidiana” i ha afegit “la gent no entendrà que Renfe siga gratuït però FGV o el bus no, per exemple, sobretot perquè els motius de mobilitat són els mateixos”.


Una mesura, ha afegit la diputada, ha d’estendre’s també a tots els serveis de la integració tarifària de l’Àrea Metropolitana de València, per al que ha instat el Consell a “liderar la mesura de manera urgent i que totes les administracions implicades vagen a una des de ja”.

Finalment, per a Estefania Blanes “no és suficient amb el 30% que finança el govern Estat espanyol per a reduir els preus del transport públic col·lectiu de competència autonòmica o local, el Consell ha d’anar més enllà i que els valencians i valencianes sentin que el seu govern està quan més el necessiten.”

En qualsevol cas, la portaveu adjunta de UP – EU ja ha presentat una pregunta oral al ple dirigida a la Consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per a conèixer com s’aplicaran i quina incidència tindran en el transport públic del País Valencià totes les mesures que ja s’han pres per part del govern de l’Estat espanyol, “volem saber, entre altres coses, com s’aplicarà la gratuïtat dels serveis de Renfe en el sistema tarifari integrat de l’àrea metropolitana de valència, com s’aplicarà la reducció del 30% que finança l’Estat en els serveis de transport públic de competència autonòmica i local, i que estalvi suposarà per a la butxaca de les valencianes totes aquestes mesures”.

Related Articles

Back to top button