Esquerra Unida dona suport a les dones nord-americanes pel dret a decidir sobre el seu cos

EUPV, des de l’àrea de salut i feminismes, dona suport a les dones nord-americanes per la recent retallada en drets de salut sexual i reproductius que pateixen. L’organització manifesta la necessitat d’estar vigilants i combatives en la defensa d’uns drets tan difícil i costosament conquerits i que tan fàcilment podem perdre.

La recent sentència del Tribunal Suprem dels EUA invalida la històrica sentència Rosega vs. Roeus Wade (1973), confirmada posteriorment per la sentència Casey vs Planneb Parenhood en 1992, derogant així a nivell Federal el dret a l’avortament vigent fins hui en aqueix país.

Quines conseqüències legals portarà aquesta sentència? Doncs que són els Estats els que a partir d’ara tindran competència per a mantindre o il·legalitzar el dret a l’avortament voluntari, la qual cosa implicarà que uns 30 estats aquest dret desapareixerà o quedarà reduït a la seua mínima expressió, així mateix implicarà penes, tant econòmiques com de presó, per a les dones que li ho practiquen, als seus acompanyants i als professionals que intervinguen en aquest, encara que aquest es realitze en Estats en els quals aquest dret continue sent legal. Fins i tot en Estats com Texas s’incentiva econòmicament les delacions d’aquest nou “delicte” amb recompenses de fins a 10000 *USD.

A més de l’agressió als drets de les dones que representa aquesta sentència, des del punt de vista sanitari produirà un increment d’avortaments clandestins que impliquen unes condicions sanitàries no segures així com una desincentivació per a les dones que requerisquen assistència sanitària per avortaments naturals per a evitar ser criminalitza-les per la sospita de què es puga tractar d’un avortament provocat, en un país en el qual l’accés als serveis de salut és complicat per a les persones de la classe treballadora pels seus elevats costos (la mortalitat materna segons estadístiques de 2019 als EUA era de 17,4 per 100000 enfront del 1,9 a Espanya).

D’altra banda, aquesta sentència pot ser la primera d’una sèrie de sentències que limiten drets fins ara constitucionals, i que la dreta ultraconservadora judicial, majoritària en aquests moments en el Tribunal Suprem dels EUA, té previst imposar a la ciutadania del seu país: l’accés als anticonceptius, el matrimoni igualitari, potser també el matrimoni interracial, les pràctiques homosexuals… Tot això donarà lloc una societat més opressiva, autoritària i antidemocràtica que ha pres a les dones com a primeres víctimes darrere d’implantar un model social ultraconservador i heteropatriarcal.

Però aquesta ofensiva ultraconservadora no es limita als EUA, sinó que existeix una campanya molt ben finançada l’objectiu de la qual és estendre a tothom occidental el seu model de “ordre natural”, és a dir, una societat tradicional heteropatriarcal, amb un sistema polític econòmic neoliberal capitalista dirigida per homes blancs. Aquest model de societat xoca amb el dret de les dones a la seua autonomia sexual i reproductiva i la seua capacitat de decidir sobre els seus cossos i la seua maternitat.

En el nostre entorn, per a portar a davant aquest projecte ultraconservador compten amb institucions com l’Església Catòlica i moltes altres esglésies cristianes, partits polítics de dreta i extrema dreta, elements ultraconservadors, altes instàncies del poder judicial, associacions com Fes-te Sentir o Citizen Go i personalitats com el polític espanyol del PP Major Oreja o la presidenta del Parlament Europeu Roberta Metsola, política maltesa del PPE.

Els fruits d’aquestes campanyes ja estan començant a tindre resultats a Europa: a Polònia i Hongria han començat ja a aplicar polítiques restrictives dels Drets Sexuals i Reproductius, així com polítiques institucionals homòfobes.

Desgraciadament al nostre país aquestes forces ultraconservadores a través d’organitzacions i partits polítics no sols d’ultradreta, sinó també del PP que va presentar en el seu moment un recurs d’inconstitucionalitat contra la LO 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l’Embaràs davant el Tribunal Constitucional, institució judicial qüestionable ja que incompleix la legalitat en estar bloquejada la seua renovació, per part del PP, com estableix la llei. Així mateix no hi ha cap dubte que tornarà a recórrer les importants millores a aquesta llei, presentades pel Ministeri d’Igualtat de l’actual govern de coalició, una vegada siguen aprovades per les Corts, en la línia d’aquests plantejaments ultraconservadors que intenten imposar la seua ideologia a tota la ciutadania i que a poc a poc intenten obrir-se pas al nostre país. Nosaltres lluitem per un avortament lliure, segur i gratuït. La xarxa pública és referència per a les dones que decideixen interrompre l’embaràs.

Des d’EUPV manifestem el nostre suport i solidaritat a les dones nord-americanes per aquesta retallada dels seus drets, així com manifestem la necessitat d’estar vigilants i combatives en la defensa d’uns drets tan difícil i costosament conquistats i que tan fàcilment podem perdre.

Related Articles

Back to top button