Guanyar demana dades reals sobre l’impacte dels patinets en la mobilitat dels alcoians

Les condicions econòmiques avantatjoses que el PSOE ha donat a l’empresa han de justificar-se amb canvis reals i beneficiosos en la mobilitat dels alcoians.

Guanyar demana al govern que informe amb rigor. S’han fet públiques només dades parcials de resum a una nota de premsa.

Guanyar planteja que es publiquen les dades completes al portal de dades obertes i els criteris per a calcular les reduccions d’emissions de CO2.

El govern del PSOE ha fet públiques dades sobre els primers mesos del servei de patinets de lloguer que funciona a la ciutat. Es presenten estadístiques dels dos primers mesos d’ús: 888 persones usuàries en març, 1057 en abril, 6073 viatges i 12432 quilòmetres. Però també dades conjuntes dels tres primers mesos d’ús: 8,8 tones d’estalvi d’emissió de CO₂.

Amb estes dades des de Guanyar Alcoi es plantegen certs dubtes al respecte. Falten dades desagregades per tal de poder fer anàlisis més profundes sobre en quins horaris, dates i recorreguts es fa ús dels patinets. Tal com indica el regidor Pablo González «si el que es volia és informar i aportar coneixement sobre el servei podrien haver presentat les dades completes dels tres mesos a tots els apartats i no que unes foren de dos mesos i altres de tres. També es podrien penjar eixes dades completes al portal de dades obertes i que estigueren disponibles per a tota la ciutadania.»

A la plataforma ciutadana també es plantegen dubtes sobre les dades de reducció d’emissions de CO₂, ja que no es coneixen els criteris i paràmetres amb els quals s’han fet eixos càlculs. A més, tal com indica el regidor, «suposem que hi ha una errada de base a l’hora de plantejar la qüestió. Sabem a quins desplaçaments han substituït els desplaçaments en patinet? Estem segurs que en la seua gran majoria no han sigut a desplaçaments en cotxe.»

Des de Guanyar es demanarà que es publiquen dades també dels desplaçaments en cotxe per dins de la ciutat durant les dates on el servei ha estat en funcionament per a comprovar quanta reducció de l’ús del cotxe s’ha produït gràcies als patinets. «Si es vol publicitar un suposat ús dels patinets com a alternativa al cotxe, però no sabem res cert i després la realitat fora que s’agafen els patinets per a desplaçaments que abans es feien a peu majoritàriament, estaríem propiciant una població amb hàbits més sedentaris encara. Així i tot podríem trobar-nos amb altres problemes, que desconeguem els desplaçaments en cotxe per dins de la ciutat, el que voldria dir que estem començant la casa per la teulada, planificant la mobilitat sense conéixer la realitat. I també podria passar que les dades desagregades dels desplaçaments en patinet foren propietat de l’empresa i no les volguera fer públiques el que posaria en evidència una vegada més com ens passa en altres serveis que cedir la gestió dels serveis a empreses privades ens resta transparència, control i un coneixement que podríem utilitzar per a planificar una ciutat millor.»

Related Articles

Back to top button