ESQUERRA UNIDA BORRIANA RECLAMA A L’AJUNTAMENT LA MODIFICACIÓ URGENT DE LA NORMATIVA FISCAL PER IMPULSAR LES ENERGIES RENOVALBES

Al Plenari del passat 5 de maig l’equip de Govern i els grups de l’oposició van tancar un acord de mínims per a impulsar les comunitats d’energies renovables a Borriana després d’una llarga i infructuosa discussió a on quedava patent que ni tan sols els responsables en la matèria de l’Ajuntament  tenen coneixement tècnic suficient i, allò que és pitjor, molt poca iniciativa en aquesta matèria.

Des d’Esquerra Unida creiem que els regidors presents a eixe plenari podien haver-se estalviat la discussió si hagueren parlat molt abans d’aquesta qüestió i s’hagueren informat amb experts en energies sostenibles i amb altres ajuntaments que, a diferencia del nostre, si estan fent esforços en favor de la transició energètica, com és el cas de la regidoria de Transició Ecològica dirigida per Podem-EUPV a l’Ajuntament de Castelló.

“Es patent la desídia de tots els que ens representen a l’Ajuntament davant el gran repte del canvi climàtic, la transició energètica i el malestar popular per la pujada del preu de les energies, exponencial des de que va començar d’invasió d’Ucraïna a mans de Rússia”, explica el coordinador d’Esquerra Unida Borriana, Cristian Veses.

No entendre que és prioritari anar cap a una ciutat que funcione amb energies revocables i anar retardant les decisions al respecte no ajuda a cap veí o veïna o comunitat veïnal o energètica que vullga instal·lar plaques solars o sistemes d’aerotèrmica i, sobretot, no ajuda el nostre entorn ni la sostenibilitat tan necessària expressen des d’Esquerra Unida.

Un acord imprescindible i unes mesures urgents que no apleguen

Per això la formació liderada per Cristian Veses reclama que s’adopten mesures urgents com, per exemple, la modificació dels reglaments municipals fiscals per tal que tothom tinga l’oportunitat de posar, si així ho permet la seua casa o edifici, plaques d’energia solar o d’energia solar tèrmica per reduir el consum de gas o electricitat produïda amb energies fòssils i les factures corresponents.

“Actualment l’ordenança fiscal de l’Import de Bens immobles bonifica només amb un 20% la instal·lació de sistemes d’energia solar o solar tèrmica quan la legislació estatal i autonòmica admet fins a un 50% durant tres anys. L’equip de Govern i el regidor responsable de l’àrea, Bruno Arnandis, han tingut anys per poder fer la modificació i ni tan sols amb el vist-i-plau de tots els grups presents al consistori s’ha canviat ni una coma d’eixa ordenança”, explica Cristian Veses.

En primer lloc, la instal·lació de sistemes d’escalfament d’aigua sanitària amb energia solar ja és obligatòria des de l’any 2007 (Reglament de Instal·lacions Tèrmiques en Edificis), cosa que fa que l’ordenança municipal estiga totalment desfasada ja que les noves construccions que s’han fet a Borriana des d’eixe any ja tenen estos sistemes instal·lats i, per tant, haurien de tindre automàticament la bonificació fiscal.

D’altra banda la pròpia ordenança és d’impossible compliment per part de les persones o comunitats interessades a posar este tipus d’energies als seus domicilis donat que imposa unes exigències absurdes. Per una banda bonifica les instal·lacions autònomes de la xarxa (una circumstancia que només beneficia a xalets i cases que, en molts casos, són segones residencies) i per altra demana que les instal·lacions connectades a la xarxa suposen la generació del 60% del consum total, un fet que molt pocs edificis de Borriana poden complir per superfície i que per tant exclou de la bonificació a la major part de persones o comunitats interessades.

Des d’Esquerra Unida reclamen que estos punts es revisen per obrir al màxim les bonificacions fiscals a tothom “i que el regidor responsable deixe d’excusar-se com va fer al Plenari de que això podria suposar que algú es pose una placa de baixa potencia i es beneficie de la rebaixa fiscal. Es una falsedat ja que les bonificacions estarien regulades segons la potencia instal·lada i, per tant, perfectament regulat qui pot accedir a elles segons les característiques tècniques de cada instal·lació.

Esquerra Unida reclama que l’Ajuntament active les bonificacions del 50% fins a cobrir el total de la inversió amb un termini d’anys màxim i segons la potencia de la instal·lació exactament igual que fa l’Ajuntament de Castelló. “És una modificació de la norma municipal senzilla i a on tots els grups polítics segurament estarien d’acord però com veiem és impossible de canviar per la falta d’acord i els interessos particulars de cada formació amb representació a l’Ajuntament”, expressa Cristian Veses.

Tampoc s’ha modificat l’ordenança reguladora de l’Impost sobre les Obres (ICIO) que ara mateix no inclou cap bonificació per a aquestes instal·lacions d’energia solar o solar tèrmica. La llei permet bonificacions de fins el 95% del total de l’impost però, pel que sembla, l’Ajuntament de Borriana no té cap interés en que els seus veïns i veïnes puguen transitar a sistemes d’energia nets, expliquen des d’Esquerra Unida.

Un zero en iniciativa pública local

“Allò més lamentable de tot ho que hem vist al Plenari del passat 5 de maig és que s’aprecia una falta d’iniciativa pública en aquesta matèria molt preocupant. Mentres altres ajuntaments de l’entorn i del País Valencià estan movent-se ja fa mesos per tal de promoure ràpidament la transició a energies netes i aprofitar les ajudes que ara apleguen des de diverses institucions a Borriana sembla que tot es queda pel dia de demà. El simple fet de canviar les ordenances ja suposa una discussió entre els regidors quan, en el fons, tots asseguren que estan d’acord i que és clar com l’aigua que fer-ho beneficiaria al poble en conjunt. Aleshores, ens preguntem per què no s’ha fet abans i amb caràcter urgent. Pels veïns del poble i per a les comunitats de veïns i les comunitats energètiques no existeix cap tipus d’incentiu públic local… I allò que és pitjor, cap esperança de que això canvie en el curt termini”, afegeix el portaveu d’Esquerra Unida Borriana, Gabriel Ferrándiz.

“Ens preguntem com és possible que ajuntaments xicotets com La Todolella o mitjans com Betxí tinguen moltíssim més avançat aquest assumpte que Borriana, amb més de 35.000 habitants i, per tant, a on és més important i urgent fer el canvi cap a sistemes d’energia renovable”, puntualitza Ferrándiz.

Related Articles

Back to top button