Unides Podem-Esquerra Unida demana el reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO al Jutjat de les Aigües d’Orihuela

Estefanía Blanes: “es tracta una entitat tradicional amb una herència històrica de milers d’anys regulant conflictes entre regants a la comarca de la Vega Baja del Segura, i considerem que mereix reconeixement i protecció.”

La UNESCO homologa el concepte de Patrimoni Cultural Immaterial a l’accepció de patrimoni viu i ho defineix com el conjunt de pràctiques, expressions, sabers o tècniques transmeses per les comunitats de generació en generació. A més, estableix entre una de les condicions que hi haja reconeixement del seu valor per les comunitats, grups o d’una generació a la següent. Per a Blanes, “en Unides Podem-Esquerra Unida creiem que el Jutjat d’Aigües d’Orihuela compleix amb escreix amb aquests criteris perquè el seu origen es remunta en l’època de la Al-Àndalus i manté la seua tasca activa amb vocació de futur”, i ha afegit “parlem d’una institució que presenta un exercici i desenvolupament actiu que legitima la seua transmissió i pervivència generació rere generació i en definitiva, és una valor patrimonial que tota la comunitat de regants reconeix.”

Per això, el Grup Parlamentari Unides Podem-Esquerra Unida, a través de la seua portaveu adjunta Estefanía Blanes León, ha presentat una Proposició no de llei (PNL) perquè les Corts insten el Govern de l’Estat espanyol a la modificació de la Llei orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del Poder Judicial, per a reconéixer el caràcter de tribunal consuetudinari i tradicional al Jutjat Privatiu de les Aigües d’Orihuela, com a pas previ perquè s’inicien els tràmits per al seu reconeixement com a Bé d’Interés Cultural (BIC) per la Generalitat Valenciana i per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La portaveu adjunta de la formació d’esquerres ha recordat que “aquesta iniciativa no es troba exempta de precedents, ja que el Tribunal de les Aigües de València i el d’Homes Bons de Múrcia han rebut aquests reconeixements anteriorment, per tant, creiem que és el moment que el Jutjat Privatiu de les Aigües d’Orihuela tinga la mateixa protecció i reconeixement, parlem de la més elevada categoria de protecció immaterial a nivell internacional”, perquè com ha finalitzat dient, “estem davant un patrimoni immaterial de la humanitat de totes les valencianes i valencians que es basa en el dret consuetudinari i atresora un conjunt de valors com l’històric, mediambiental, de generació de coneixement, de consens, democràtic i d’identitat, i en últim terme, l’eficàcia atribuïda als seus processos de resolució de conflictes.”

Related Articles

Back to top button