XÀTIVA UNIDA PRESENTA UNA MOCIÓ PER TAL DE REBUTJAR LA INSTAL·LACIÓ DE MACROPLANTES SOLARS A LA COSTERA

  • Aquesta moció busca que l’Ajuntament de Xàtiva es posicione en contra d’aquest tipus d’instal·lacions i mostre la seua solidaritat amb els municipis afectats pel projecte de construcció d’una macrogranja solar.
  • Una multinacional projecta la construcció d’una macroplanta fotovoltaica que afectarà greument l’entorn natural de les terres dels Alforins, així com el monument protegit del Castell de Montesa.

La passada setmana es va fer públic el projecte de construcció d’una macroplanta solar a la comarca de La Costera, que afectaria als municipis de Montesa, Vallada, Moixent i La Font de la Figuera. En concret, aquesta planta suposaria l’afectació d’un àrea de 394 hectàrees al terme de Montesa, ben a prop del seu castell, més la construcció de 26 torres d’alta tensió amb un traçat de 8,2 kilòmetres que passaria per l’entorn natural i agrícola de la resta de municipis.


Aquest anunci ha suscitat el rebuig dels municipis afectats, així com de la societat civil de la comarca i els agricultors, ja que la seua instal·lació suposaria una greu afecció al paisatge i al patrimoni de la comarca, en una zona que constitueix un paisatge cultural amb arrels històriques, basat en el conreu vitivinícola i que conforma l’actual aposta econòmica comarcal, en combinació amb el turisme enològic i cultural. Els ajuntaments dels municipis afectats ja han iniciat accions comunes per tal d’evitar la creació d’aquesta planta i els efectes que suposaria als seus espais naturals i patrimonials.
Des de Xàtiva Unida consideren necessari que l’Ajuntament de Xàtiva done suport a la resta de municipis de la comarca per tal d’aturar aquest macroprojecte i per això han presentat una moció que s’haurà de debatre al proper plenari del dissabte 24 d’abril. En aquesta moció proposen a la resta de grups polítics que l’Ajuntament de Xàtiva rebutge aquest tipus d’instal·lacions, així com que mostre la seua solidaritat amb els municipis afectats. Així mateix proposen que l’ajuntament aposte per un model d’energies renovables sostenible i respectuós amb el territori i que estudie les mesures normatives i fiscals per tal de facilitar que el veïnat, les empreses i el propi Ajuntament de Xàtivapuguen instal·lar plaques fotovoltaiques a xicoteta escala.


Segons el regidor Hèctor Cuenca “No podem permetre aquest tipus d’agressions al nostre territori. És necessari que avancem cap a un model energètic basat en les energies renovables, però aquest model no pot ser a costa dels espais naturals. Hem d’apostar per un model fonamentat en el xicotet circuit, la producció a xicoteta escala i l’autoproducció”. A més, afegeix que “Xàtiva ha d’exercir la seua funció de capital comarcal. Fa massa temps que visquem d’esquenes a la nostra comarca i hem d’entendre que el nostre futur econòmic ha d’anar estretament lligat a la resta de municipis de La Costera”.

Related Articles

Back to top button