EUPV elabora una moció en suport a les reivindicacions de les persones amb Síndrome d’Asperger

Antoni Llorente: “com a primer pas és fonamental que es reconega la discapacitat social a aquest col·lectiu per a garantir la igualtat d’oportunitats i el gaudi efectiu dels seus drets, per exemple, per a l’accés a l’ocupació pública.”

Antoni Llorente, responsable de l’àrea de política municipal d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) ha traslladat als Grups Municipals de la formació d’esquerra al País Valencià una moció “per a secundar les reivindicacions del col·lectiu de persones afectades per la Síndrome d’Asperger” perquè per a Llorente “gràcies a la seua lluita incansable estan aconseguint a poc a poc fer visibles els invisibles però encara queda molt per fer.”

El responsable de política municipal ha explicat que “amb aquesta moció no sols volem visibilitzar la situació del col·lectiu el Dia Internacional de la Síndrome d’Asperger, que es commemora el dia 18 de febrer, sinó que volem reivindicar que les administracions actuen ja per a canviar les coses”, en aquest sentit ha afegit que “per això demanem que es posen en marxa mesures concretes tant per part del Govern de l’Estat espanyol com per part de les pròpies corporacions locals, perquè un col·lectiu que pateix la discriminació durant totes les etapes de la vida no pot esperar, l’administració ha de reaccionar en tots els seus nivells.”

Per a Antoni Llorente, “són moltes les dades que expressen la urgent necessitat de desenvolupar les mesures proposades, per exemple, els estudis demostren que la pràctica totalitat de xiquetes i xiquets amb aquest trastorn pateixen assetjament escolar, i en l’edat adulta, el col·lectiu suporta un nivell de desocupació de més del 85% mentre que se’ls impedeix l’accés a l’ocupació pública per la falta de reconeixement com a discapacitat Social o Psicosocial”, ha dit.

La moció ha sigut elaborada sobre la base de les reivindicacions, i amb l’aportació i col·laboració de la Confederación Asperger España i, a nivell provincial, de l’Associació Asperger Alacant (ASPALI). En aquest sentit, Antoni Llorente ha volgut manifestar que “el treball de reivindicació constant que estan fent els col·lectius socials està sent fonamental perquè les administracions es moguen, gràcies a ells al final s’aconseguirà que les persones afectades per la Síndrome d’Asperger tinguen el reconeixement que els correspon i les eines necessàries per a garantir la igualtat d’oportunitats i els seus drets.”

Actualment, les i els experts consideren que les semblances entre l’Autisme i la síndrome d’Asperger són suficients com per a incloure’ls dins del mateix “espectre” de desordres de desenvolupament, és a dir, dins dels Trastorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA). En concret, les persones amb Síndrome d’Asperger es troben reconceptualitzades com a TEA nivell 1 (verbals i sense retard cognitiu associat). Per tant, un diagnòstic primerenc i precís és essencial, perquè una adequada intervenció pot millorar significativament el pronòstic. Actualment, a les persones amb TEA nivell 1 se’ls reconeix una discapacitat psíquica però no són malalts mentals ni tenen discapacitat intel·lectual, són intel·ligents; però són diferents i aqueixa diferència comporta una discapacitat social o psicosocial. Per aquest motiu, la moció insta el Govern de l’Estat espanyol a iniciar el procediment legislatiu necessari per al reconeixement del TEA com a discapacitat social o psicosocial, a millorar l’accés de les persones amb TEA a l’ocupació pública, a què es done resposta a les reivindicacions plantejades per la Confederación Asperger España a la Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés dels Diputats el mes de desembre passat, i al fet que es pose en marxa el Pla d’Acció que desenvolupe i concrete de manera efectiva les 15 línies de l’Estratègia Espanyola en els Trastorns d’Espectre Autista aprovades en 2015. A més, se sol·licita als Ajuntaments que elaboren i signen amb la Confederación Asperger España convenis de col·laboració amb mesures concretes per a desenvolupar l’Estratègia Espanyola en els Trastorns d’Espectre Autista en cada municipi.

Related Articles

Back to top button