Unides Podem presenta una PNL per a garantir l’accés a la justícia de les víctimes del franquisme

Estefanía Blanes; “la política del silenci i l’oblit ha d’acabar, ha arribat el moment que la nostra democràcia siga valenta i s’impulsen les modificacions legislatives necessàries per a la investigació i enjudiciament dels crims comesos durant la dictadura franquista, i garantir així justícia i reparació a les víctimes.”

La coalició d’esquerres se suma així al manifest de la Coordinadora Estatal de suport a la Querella Argentina i la Plataforma valenciana de suport a la querella argentina /Acció ciutadana contra la impunitat del franquisme, en el qual se sol·licita a l’Estat espanyol que modifique una sèrie de lleis entre les quals es troben la Llei Amnistia o el Codi Penal, amb l’objectiu d’evitar que es continue obstaculitzant l’accés a la justícia de les víctimes del franquisme i la transició.

A més de sumar-se a aquest manifest, Unides Podem ha presentat una proposició no de llei a la Comissió de Justícia de les Corts Valencianes, perquè des del País Valencià s’inste al Govern de l’Estat espanyol a impulsar les modificacions legislatives necessàries que, en paraules d’Estefanía Blanes León, portaveu adjunta del Grup Parlamentari Unides Podemos i representant de la coalició en la Comissió de Justícia de les Corts, “són imprescindibles perquè les persones que van defensar la legalitat republicana front el colp d’estat de 1936 i que van lluitar contra el franquisme durant la dictadura i en temps de Transició, puguen tindre per fi accés a la necessària justícia i reparació pendent, un reconeixement a les i els represaliats pel feixisme que ara és més necessària si cap davant l’ofensiva de l’extrema dreta.”

En aquest sentit, Blanes ha manifestat que “les modificacions legals propostes completen els avanços normatius previstos en l’Avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica estatal, amb l’objectiu que es puga dur a terme la investigació i enjudiciament dels crims internacionals de lesa humanitat comesos durant la dictadura franquista”, i és que per a la diputada d’esquerres “la política del silenci, l’oblit i l’amnèsia institucional ha d’acabar en l’Estat espanyol, des d’Unides Podem creem que ha arribat el moment que la nostra democràcia siga valenta per a impulsar i aprovar les incitatives legislatives necessàries que garantisquen definitivament el dret a la tutela judicial efectiva de totes aquelles persones que van patir greus violacions de drets humans durant la dictadura i la Transició” i ha finalitzat.

Des de la Coordinadora Estatal de suport a la Querella Argentina i la Plataforma valenciana de suport a la querella argentina /Acció ciutadana contra la impunitat del franquisme, s’han dirigit a tots els grups parlamentaris de les Corts Valencianes a través d’un manifest en el qual s’inclouen una sèrie de propostes amb l’objectiu d’evitar que es continue obstaculitzant l’accés a la justícia de les víctimes del franquisme i la transició.

Entre les modificacions legals que es proposen en la PNL es troben la Llei Amnistia, el Codi Penal o la Llei d’enjudiciament criminal, així com la necessitat que l’Estat espanyol ratifique la Convenció sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat, i impulsar un mecanisme concret de reconeixement i execució al nostre País dels Dictàmens dels òrgans de Tractat de les Nacions Unides.

Related Articles

Back to top button