Unides Podem proposa a PSPV i Compromís garantir per llei l’actual plantilla d’À Punt

La nova proposta garanteix que l’aplicació del límit del terç de despesa de personal mai afectarà l’actual plantilla ni als serveis essencials del mitjà de comunicació valencià.

La Llei 6/2016, de 15 de juliol, del Servei Públic de Radiodifusió i Televisió d’Àmbit Autonòmic, de Titularitat de la Generalitat, en el seu article 36, estableix que el total del cost del Capítol I de personal no pot superar “un terç del total del pressupost” de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). La continuïtat d’aquest límit va ser aprovat el passat dia 3 de desembre en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda amb els vots favorables de PSPV, Compromis i Ciutadans a una esmena presentada per PSPV i Compromis al Projecte de llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat.

El manteniment d’aquest límit de despesa significa que fins a 93 dels 469 llocs de treball que fixa la vigent Relació de Llocs de treball (RLT), és a dir, fins a 93 treballadores i treballadors del mitjà de comunicació públic, no podran optar a consolidar la seua plaça a través de l’Oferta Pública d’Ocupació (OPE) i per tant, podrien perdre el seu lloc de treball. Per a Estefania Blanes León, portaveu adjunta del Grup Parlementario d’Unides Podem i Presidenta de la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l’Espai Audiovisual, “des d’Unides Podem ni signem ni recolzem en la comissió aquesta esmena perquè no té sentit que la radiotelevisió valenciana siga l’únic ens del sector instrumental de la Generalitat que té per llei una limitació en la despesa de personal” i ha afegit que “l’única cosa que aconsegueixen mantenint-la és generar una incertesa absoluta en les treballadores i treballadors, no creiem que es meresquen tindre l’espasa de Dàmocles permanentment sobre elles”, i ha recordat que “els representants de les treballadores i treballadors de la CVMC han manifestat en diverses ocasions l’existència d’aquest problema i han sol·licitat una solució permanent a Botanic, tenim el deure de respondre”.

Proposta d’Unides Podem per a garantir els llocs de treball actuals.

L’aplicació d’aquest límit actualment es troba ajornat temporalment per una moratòria prevista en la Disposició addicional octava de la mateixa llei la vigència de la qual finalitza el pròxim 31 de desembre de 2020. En aquest sentit, l’única proposta que han fet fins ara PSPV i Compromis és allargar aquesta moratòria amb una esmena que planteja que la limitació “no s’aplicarà en l’exercici pressupostari 2021 i els de duració del segon contracte programa de la CVMC”. En aquest aspecte, Estafanía Blanes ha volgut aclarir que “inicialment no donem suport a aquesta proposta en la comissió perquè allargar la moratòria no soluciona aquest problema laboral ja que impedeix traure l´Oferta Pública d’Ocupació de manera completa i només es poden traure de manera parcial, allargant la incertesa i la precarietat laboral de les i els empleats públics de la CVMC”.

Per a desbloquejar la situació i garantir tots els llocs de treball de la RLT vigent, des de la coalició d’esquerres s’ha traslladat a PSPV i Compromis una nova proposta per a modificar la moratòria. La proposta específica que la limitació de despesa de personal de l’article 36 no serà aplicable a la RLT vigent. En aquest sentit, la proposta concreta que la completa provisió de tots els llocs de treball previstos en la RLT vigent es durà a terme a través de la publicació de les corresponents ofertes d’ocupació pública durant l’exercici 2021. Una vegada finalitzada la completa provisió de tots els llocs de treball de la RLT vigent, es complirà de manera progressiva amb la limitació de la despesa de personal mitjançant la no reposició d’aquells llocs de treball els titulars dels quals finalitzen la vida laboral activa, sempre que aquests llocs de treball no siguen considerats essencials o afectes als continguts informatius, i en aquest cas les places vacants seran objecte de reposició mitjançant la corresponent oferta pública d’ocupació.

Respecte a la situació actual, Estefanía Blanes ha lamentat que PSPV i Compromis hagen mantingut la limitació del terç per Llei gràcies al suport de Ciutadans però ha considerat que “encara som a temps que aquesta limitació no afecte les empleades i empleats públics que actualment treballen per a oferir un servei essencial per a la societat valenciana, i per això hem traslladat aquesta nova proposta”, en aquest sentit la diputada d’esquerres ha manifestat que “estem segures que hi ha marge per a aconseguir l’acord.”

Finalment, la diputada d’esquerres ha volgut aclarir que “hem estat en contacte permanent amb els representants dels treballadors i treballadores de la CVMC i saben que donarem suport a les seues reivindicacions fins a l’últim moment, i que l’últim que farem és perjudicar-los amb el nostre vot”. Per a Blanes, “el nostre únic objectiu és garantir els llocs de treball i els drets laborals de la radiotelevisió pública valenciana, i la garantia d’oferir un servei de qualitat tal com es mereixen les valencianes i valencians.”

Related Articles

Back to top button