EUPV lamenta que l’exhumació de Franco s’haja convertit en un “homenatge feixista” al dictador

En el dia assenyalat per a l’exhumació de les restes del dictador, en plena precampanya electoral, s’ha reunit la Comissió Executiva d’Esquerra Unida del País Valencià, qui ha realitzat una valoració d’aquest fet i ha advocat per una actuació integral al ‘Valle de los Caídos’

Unes hores després de la data i hora indicades per a l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del ‘Valle de los Caídos’, s’ha reunit la Comissió Executiva d’Esquerra Unida a la seu nacional de la formació a València. En opinió dels esquerrans es tractava d’una intervenció “necessària”, donat que la situació era una “anomalia democràtica”.

Tot i qualificar-la de “positiva”, encara que “tardana”, ja que “no sols hem hagut d’esperar un any i mig des que el govern espanyol anunciara l’exhumació de Franco, sinó quasi 44 anys des que morira al llit”. EUPV ha lamentat que l’exhumació de Franco “no s’haja fet en la més estricta intitmitat i s’haja convertit en una espècie d’homenatge feixista”.

A més, l’Executiva d’EUPV considera que “l’exhumació del dictador Franco és un pas fonamental per a la nostra democràcia, que permet acostar-nos als estàndars democràtics dels països del nostre entorn, però l’estat espanyol té encara un llarg camí per recórrer en la implementació de polítiques de memòria democràtica”.

Per això, per a EUPV, “el següent pas que caldria donar seria una actuació integral sobre el ‘Valle de los Caídos’ que incloguera l’exhumació de les restes de José Antonio Primo de Rivera, soterrat al mateix lloc que Franco, la resignificació del ‘Valle de los Caídos’, passant a ser un lloc de dignificació de les víctimes que van treballar, van patir i van morir durant la construcció del mausoleu i recuperant el nom originari de Cuelgamuros; i la realització d’un estudi integral sobre la situació de les persones soterrades allà, tal i com ha proposat Izquierda Unida en el Congrés dels Diputats mitjançant una proposició de llei”.

Per últim, l’Executiva d’Esquerra Unida insta a “la creació d’un govern que assumisca aquestes polítiques com un mandat democràtic”.

Related Articles

Back to top button