Rosa Pérez Garijo presentarà una Proposició no de llei per a protegir els fons documentals de la repressió franquista

La diputada d’Unides Podem en Les Corts i diputada de memòria històrica de la Diputació de València en funcions, registrarà en la cambra autonòmica una Proposició No de Llei per a protegir la diversa documentació que se cita en l’Informe “Estat de la Investigació i de les Fonts Documentals per a l’Estudi de la Repressió de postguerra i propostes de primeres actuacions”, elaborat per l’Aula d’Història i Memòria democràtica de la Universitat de València.

“Per a aconseguir el compliment dels principis de veritat, justícia, reparació i no repetició cal una política arxivística que estiga a l’altura, no n’hi ha prou amb bona voluntat”, ha expressat Rosa Pérez Garijo davant les veus d’alarma que han alertat de la desaparició, dispersió, mal estat de conservació, catalogació deficient o desconeixement sobre el parador de diversa documentació necessària per a la investigació de la repressió franquista en múltiples àmbits (consells de guerra, presons, llei de responsabilitats polítiques o altres mecanismes repressius i de control social).

La diputada autonòmica ha anunciat que presentarà una PNL a Les Corts amb un seguit de mesures i actuacions concretes dirigides, d’una banda, a esmenar els problemes relacionats amb les fonts documentals actualment accessibles al personal investigador i, d’altra banda, a realitzar un inventari de la documentació que es conserva en diferents espais, de cara a garantir el seu estat de conservació òptim i el seu trasllat, si escau, a l’Arxiu del Regne. Tot això “amb l’objectiu de posar a la disposició de la ciutadania aquesta informació i avançar així en la investigació sobre el període més fosc de la nostra història recent”, segons les seues paraules.

Finalment, Pérez Garijo ha posat en valor el treball realitzat per la Diputació en aquest sentit. Així, l’àrea de memòria històrica de la corporació provincial que ella dirigeix ha fet “un treball considerable” quant als arxius durant aquesta legislatura que pot consultar-se en la pàgina web memoriahistorica.dival.es Concretament, s’ha confeccionat una base de dades de carabiners amb la informació de l’Arxiu del Regne que compta amb 10.000 registres; una base d’ingressos de militars republicans i evacuats en Hospitals valencians entre el 36 i el 39, amb les seues fitxes associades; s’ha posat a la disposició del públic el llistat d’afusellaments realitzat per Vicent Gabarda, així com les sentències del Tribunal d’Ordre Públic que afecten valencians i valencianes, juntament amb la seua documentació associada digitalitzada.

Related Articles

Back to top button