EU la clau del canvi, ara i abans

Per Teresa Badenes. Alcaldessa de Silla per EUPV durant la legislatura 1999-2003

Han passat 20 anys que EU va accedir a l’alcaldia mitjançant un pacte de govern. Pacte del que alguns es “rasguen” les vestidures i què feren un “acoso i derribo” des del primer minut.

He de dir i fer memòria: va ser posible gràcies al PSOE, un PSOE que es negà a negociar amb EU, ja que tenia el “pacte” tancat amb Unió Valenciana, ja que sols els feia falta un regidor/a.

El PSOE tenia clar que EU continuaria sent la seua “muletilla” com fem sempre, però s’equivocaren i el canvi va vindre per l’esquerra.

Si alguna cosa tenim clar en EU, que les polítiques d’EU son un prioritat i que ser del PSOE no es un mínim de garantia, els fets son els que determinen les polítiques i no les sigles de les que es fa bandera.

En 1999 ens trobarem un ajuntament totalment arruïnat, endeutat amb els proveïdors grans i menuts, gent del poble que vingué amb factures de soparots per valor de 500.000 pessetes de l’època, rebuts que pagar acumulats al caixó, una generació de panxes agraïdes i un poble malbaratat pels convenis urbanístics, entre altres coses.

El repte era gran, però el que teníem claríssim els que formarem el primer quadripartit, es que la prioritat era Silla i els seus habitants.

20 anys després, estic molt orgullosa d’aquella aventura, crec honestament que va ser l’època daurada de Silla amb els projectes aconseguits.

La primera pòlissa de crèdit que vaig signar era de 350 milions de pessetes per a pagar a l’empresa urbanitzadora de l’alteró. Ens trobarem amb unes vivendes acabades més d’un any i que els seus propietaris no podien pagar per falta d’accessos a subministres que impedien obtindre la cèdula d’habitabilitat. Propietaris que la majoria estava pagant el lloguer més la seua propietat, la majoria gent treballadora. Això si, el PSOE va fer la inauguració en campanya electoral a bombo i platillo, amb globus i picaeta.

Alguns del grans èxits amb el quadripartit van ser els següents:

En l’àrea urbanística i administrativa:

-Rehabilitarem la Casa Correus que hui son oficines.

-Es va adquirir i adequar per part de l’ajuntament la casa del carrer llibertat que hui es oficina municipal.

-Ens trobarem en uns convenis urbanístics signats per l’alcalde del PSOE totalment ruïnosos per a Silla, amb els quals el propietaris sols pagaven de cost de d’urbanització 1200 pessetes el m2, encara que el cost real foren de 5000 pessetes, la resta l’assumia l’ajuntament.

-En el capítol de personal, racionalitzarem els recursos i l’accés a la funció pública amb total transparència, tota una novetat en aquella època.

-Legalitzarem la barraca del port construïda en precari per part del PSOE i la dotarem de servei d’aigua.

-Una inversió prioritària i necessària i que es va iniciar amb el primer quadripartit son les obres de pluvials de Silla, tal vegada no de les mes vistoses, però si de les necessàries.

En l’àrea sociocultural:

-Remodelació integral del IES Enric Valero i Sanchis Guarner.

-Implantació de menjadors escolars en tots els centres educatius de primaria (Sols hi havia a Reis Catòlics).

-S’obriren dos centres de menors, a més del que hi havia a Sant Roc, un d’ells a Molí de Magalló.

-Augmentarem les beques escolars més d’un 100%.

-Inici del projecte del multifuncional Carmen Valero arribant a posar la primera pedra.

Inici del projecte de la piscina coberta.

-Es regularitzaren les subvencions a les entitats culturals del poble amb convenis de col·laboració a canvi de contraprestacions.

-Dignificarem el significat de ser Porrot d’Honor de Silla, fent participe a tot el poble reconeguen els mèrits culturals, cívics i esportius de la gent de Silla

A l’àrea de promoció econòmica:

Per tal de fomentar el comerç local crearem la 1a Fira Comercial i Agrícola de Sant Sebastià, hui totalment consolidada, malgrat l’intent de fer-la desaparéixer d’alguns polítics.

-Peatonalització del carrer València

-Condicionament i millora dels polígons industrials

-Canvi de tot el paviment del parc de l’estació i Reis Catòlics.

-Remodelació integral del Mercat Municipal.

-Impulsarem el consell Agrari dotant-lo de contingut amb participació activa per part dels llauradors.

Es impossible enumerar tots els projectes… per tant si em pregunten si tornaríem a pactar la resposta es si, si es donaren les circumstancies d’abans.

Hui gracies a aquell pacte a EU se li respecta i qualsevol pacte en el no estiga EU no serà d’esquerres ni garantia de canvi. L’èxit del primer quadripartit no sols es d’EU, si no d’un grup de gent que férem possible amb molt de treball i trellat un canvi positiu. Tampoc es pot adjudicar l’èxit de l’actual quadripartit, ni al alcalde ni al PSOE: Es fruit del treball en equip dels diferents partits en el que tam esta EU.

Per tant amb EU està garantida les polítiques per a fer millorar la vida de les persones.

Related Articles

Back to top button