EUPV advocarà per un canvi en el model productiu valencià si es reedita el Botànic

L’Enquesta Trimestral de Cost Laboral de l’Institut Nacional d’Estadística assenyala que els treballadors valencians van patir en el 2018 el major descens de salaris en el conjunt de l’estat.

La coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià, Rosa Pérez Garijo, ha enlletgit al Govern del Botànic “no haver aprofitat la legislatura per a canviar un model basat en la temporalitat i la precarietat”

El passat 19 de març l’INE va publicar la seua Enquesta Trimestral de Cost Laboral, on els treballadors del País Valencià ixen molt mal parats. Segons aquesta publicació, els sous mitjans dels valencians van patir el major descens en 2018. Mentre la mitjana nacional va pujar nou dècimes, la valenciana va baixar un 1,6%.

Els principals motius es deuen al fet que l’economia valenciana està impulsada principalment per serveis poc qualificats i remunerats, on el turisme de sol i platja preval quasi hegemònicament enfront d’altres activitats amb major rellevància salarial com la indústria. A més, aquest tipus d’ocupacions, solen ser temporals i precàries i condemnen al treballador valencià a treballs pitjor remunerats i amb poques expectatives de futur enfront del conjunt de l’estat, molt d’ells joves.

Des d’Esquerra Unida, es lamenta que en aquests quatre anys que han governat els partits del Botànic no s’haja avançat cap a un canvi de model laboral que permeta als treballadors valencians accedir a llocs de treball més estables i amb majors salaris. La formació d’esquerres considera que el turisme és “pa per a hui i fam per a demà” i que és un model productiu “limitat, inestable i amb greus riscos per a la sostenibilitat del país”.

La coordinadora general d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, ha enlletgit al govern valencià el fet de “no aprofitar la legislatura per a fer polítiques necessàries que milloren la vida de la ciutadania i s’hagen centrat en altres mesures més de cara a la galeria”. Pérez Garijo destaca que, si es renova el pacte del Botànic, és necessari que Esquerra Unida estiga dins perquè “és l’únic partit que garanteix polítiques d’esquerres i que prioritzarà millorar les condicions laborals dels treballadors, l’única manera de millorar també l’economia del País Valencià i la vida de les persones”.

Valencians en l’exili

Des d’EUPV també s’ha valorat la notícia que, segons el Padró d’Espanyols Residents a l’Estranger, en l’última dècada la població valenciana que ha migrat és de quasi 140.000 persones. Rosa Pérez Garijo considera que ambdues notícies s’hi troben relacionades i per això des de la seua formació s’aposta per la creació de llocs de treball en el camp de la tecnologia, la ciència i la innovació. La coordinadora general d’Esquerra Unida lamenta que “estiguem generant talent ací que després ha de marxar-se perquè no veu futur. Malgastem a molta gent vàlida, principalment jove, i tirem recursos al fem, dels quals s’aprofiten altres països on si se’ls valora”.

Related Articles

Back to top button