Brussel·les demana explicacions pel Pla Integral de Residus valencià a instàncies d’Esquerra Unida

Marina Albiol: “A una pregunta ben senzilla que hem formulat a la Comissió Europea sobre si el Pla compleix amb les línies europees de reducció de la incineració i l’abocament, rebem com a resposta que han sol·licitat informació perquè no en disposen”

Davant una pregunta escrita de l’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol, la Comissió Europea ha reclamat al govern autonòmic explicacions sobre el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, demanant que s’esclarisca si el Pla compleix els paràmetres europeus i els compromisos internacionals en quant a reducció d’abocaments i d’incineració de residus. Segons Albiol, “la Comissió Europea ni tan sols té informació sobre el Pla que ha aprovat el govern valencià, i ens sobta que a una pregunta nostra ben senzilla sobre si aquest polèmic Pla compleix amb les línies europees de reducció de la incineració i l’abocament, rebem com a resposta que s’ha sol·licitat la informació a les autoritats espanyoles”.

Marina Albiol, recollint les crítiques formulades per organitzacions ecologistes al Pla impulsat per la Conselleria de Medi Ambient, va requerir fa setmanes a la Comissió Europea que aclarira si un pla que contempla una incineradora en cadascuna de les plantes de tractament compleix amb la Resolució de 24 de maig de 2012 del Parlament Europeu sobre l’ús eficaç dels recursos: “En aquella Resolució s’aprovava la necessitat d’eliminar progressivament els vessaments i la incineració de residus, i ens sembla que el que promou el govern valencià amb aquest Pla és precisament el contrari: augmentar la incineració i causar un perjudici sobre l’atmosfera, el medi natural i la salut pública”, indica Marina Albiol. L’eurodiputada remarca que “ens sembla lamentable que un govern progressista i que en teoria està compromés amb la lluita contra el canvi climàtic siga capaç d’impulsar un pla que fa importants passos enrere en la eficàcia de la gestió dels residus, per això en certa manera creiem que és positiu que les autoritats europees requeresquen tota la informació i enceten una investigació sobre la seua idoneïtat”.

Per a Albiol, “esperem que l’actual govern no caiga en els vicis de l’època del PP i continue avant amb un pla que pot acabar exposant-nos a expedients i fins i tot a sancions europees. Abans de posar en marxa definitivament el Pla, caldrà assegurar-se de que s’ajusta als compromisos internacionals adquirits per l’Estat espanyol com ara l’Acord de París o les pràctiques que promouen les Conferències de l’ONU sobre el Canvi Climàtic. Si el Botànic no ha estat capaç d’avançar en polítiques contra l’escalfament global, esperem que almenys siga capaç d’impedir un retrocés”.

Related Articles

Back to top button