EUPV exigeix l’activació de la clàusula europea de salvaguarda per als cítrics

Marina Albiol: “Ara que la clàusula s’ha activat per a impedir l’entrada massiva d’arròs asiàtic, és el moment idoni”

Rosa Pérez Garijo: “El Consell hauria d’estar treballant ací, a Madrid i a Brussel·les per aconseguir recolzaments de cara a l’activació de la clàusula”

Esquerra Unida i la Unió de Llauradors tenen prevista una reunió el proper divendres 25 en què analitzaran la situació del sector de cara a establir possibles accions a Brussel·les i el País Valencià

L’eurodiputada Marina Albiol i la coordinadora general d’EUPV Rosa Pérez Garijo reclamen la immediata entrada en vigor de la clàusula de salvaguarda en defensa dels cítrics valencians. Per a Albiol, “ara que hem pogut comprovar que la clàusula s’ha activat per a impedir l’entrada massiva d’arròs asiàtic, és el moment idoni per a fer efectiu allò que el ministre Planas va dir aquesta mateixa setmana als agricultors valencians: que no li tremolaria el pols per a demanar l’activació”, subratlla Albiol. Marina Albiol i Rosa Pérez Garijo han acordat amb la Unió de Llauradors una reunió per al proper divendres 25 de gener, de cara a analitzar els problemes del sector i establir possibles línies d’actuació tant a les institucions europees com al País Valencià.

Marina Albiol ha recordat que “des de fa anys estem exigint a Europa mesures contra l’entrada massiva de cítrics procedents del sud d’Àfrica. Per començar, la reciprocitat en els controls fitosanitaris, perquè el que estan fent ara mateix les autoritats europees no és vetllar pel lliure comerç, sinó afavorir la importació massiva en detriment dels nostres productors. Ens hem cansat de denunciar públicament, ací i a Brussel·les, la desigualtat en el tracte entre la importació i l’exportació, i en aquest context o bé s’han de renegociar les quotes d’entrada, o bé s’hauria d’activar la clàusula per a impedir aquesta entrada massiva”.

Rosa Pérez, per la seua banda, demana també a les autoritats valencianes major implicació en la solució d’aquesta crisi del sector cítric: “Sembla que el Consell s’estiga limitant a fer d’intermediari entre les associacions de productors i el Ministeri, quan hauria d’estar treballant ací, a Madrid i a Brussel·les, per a aconseguir recolzaments de cara a la sol·licitud d’aquesta clàusula de salvaguarda que done una mica d’aire i esperances al sector”.

La coordinadora general d’EUPV remarca que “hem de passar ja de les paraules als fets, perquè la situació per al nostre camp és crítica. No entenem com arribats a aquest punt de ruïna per als agricultors, el Ministeri encara estiga plantejant-se si demanarà o no l’activació d’aquesta clàusula. La postura de Planas és la de donar llargues, i estem perdent un temps d’or que podria salvar vàries campanyes per als productors valencians. Ens juguem la supervivència del nostre sector citrícola”.

 

Conseqüències dels tractats internacionals

Finalment, Albiol alerta de que la situació que pateix el sector citrícola valencià no és més que la conseqüència de les polítiques comercials europees: “Quan denunciem públicament el perill dels grans tractats internacionals ens referim precisament a açò, a les conseqüències que acaben patint les pimes, els productors menuts i les economies modestes: Europa, amb el beneplàcit i l’entusiasme del PP, del PSOE i de Ciudadanos, signa uns convenis comercials que prometen grans riqueses i avantatges per a tothom, però que realment amaguen això: condicions immillorables per les grans corporacions, a costa de la destrucció de les xicotetes empreses. Aquesta crisi agrícola té el seu origen en la signatura d’un tractat entre la UE i països del sud d’Àfrica, i des d’aleshores s’han signat altres acords semblants amb altres territoris”.

Related Articles

Back to top button