EUPV pregunta pel patrocini del Parlament Europeu a un sospitós certamen per declarar ciutats ‘capital europea del Nadal’ promogut per una fundació del PP

L’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol ha demanat a la Comissió Europea informació sobre el patrocini que el Parlament Europeu presta al certamen de Ciutat Europea del Nadal, que organitza la Fundación Iberoamérica y Europa, una entitat lligada al PP i que acumula casos de possibles irregularitats econòmiques. Tal i com expressa Albiol, “aquesta fundació té en marxa un certamen que consisteix a oferir a les ciutats concórrer a un presumpte premi per  ser declarades Capital Europea de la Navidad, a canvi de que els ajuntaments paguen entre 3.000 i 6.000 euros. Es dóna la circumstància de que el reglament del Parlament diu que només es pot prestar patrocini a iniciatives sense ànim de lucre, i ens agradaria que ens explicaren per què es patrocina un certamen que cobra aquestes quantitats simplement pel dret a participar”.

Albiol remarca en la seua pregunta la dubtosa trajectòria de la Fundación Iberoamérica Europa, presidida per l’ex-cap de premsa d’Aznar i exdiputat del PP Pablo Izquierdo i que ha estat presidida per la dona de José María Aznar, Ana Botella; a més en la seua directiva apareixen noms com Ángeles Alarcó, ex-muller de Rodrigo Rato; Mercedes Fernández, ex-delegada del Govern a Astúries; José Manuel Peñalosa, ex-diputat del PP; o Antonio Martín, assessor d’Eduardo Zaplana a la presidència de la Generalitat: “La fundació està totalment lligada a l’aznarisme, farcida de càrrecs vinculats o directament membres del Partit Popular, i ha estat denunciada per una llarga llista d’irregularitats que van des de el falsejament de factures revelat pels seus propis treballadors, fins a finançar a l’extrema dreta boliviana. I a tot això, se suma que ja va estar investigada per l’Oficina Europea Antifrau (OLAF) per sospites d’estar retenint fons de cooperació destinats al Salvador”. Davant aquest historial, l’eurodiputada es pregunta “si el Parlament Europeu té constància de a què es dediquen les quantitats que la fundació recapta de les ciutats que volen optar a aquest sospitós certamen en què sempre guanyen ajuntaments governats pel PP com Majadahonda, Torrejón de Ardoz o Medina de Rioseco”.

Els dubtes al voltant de la iniciativa han transcendit quan la plataforma Guanyar Alcoi ha revelat que el grup municipal del PP a la localitat tenia intenció d’inscriure l’Ajuntament al certamen, presentant la proposta sense mencionar que per participar devien abonar-se 3.000 euros del pressupost públic: “Una simple consulta sobre qui rebia aquest ingrés ha revelat que darrere hi ha una entitat ben fosca, i creiem que és important alertar al Parlament sobre el seu recolzament a aquest negoci abans que altres localitats es deixen embolicar”.

Related Articles

Back to top button