EU reclama que siguen els responsables de projectes europeus irregulars els qui responguen davant de possibles devolucions d’ajudes

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, reclama que siguen els mateixos responsables de possibles irregularitats en la gestió de projectes subvencionats per fons europeus que responguen davant la possible devolució d’ajudes rebudes: “La gestió irresponsable de fons que arriben de la Unió Europea pot causar importants problemes per a les arques públiques en cas que es reclame la devolució d’aquestes subvencions, i no és lícit que per cobrir aquestes irregularitats s’utilitzen els diners de la ciutadania”, indica Albiol.

Recentment s’ha donat a conèixer un informe de l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) que assenyala irregularitats en la tramitació de projectes subvencionats pel pla Ruralter-Leader 2007-2013 a la Foia de Bunyol per un valor que podria rondar el mig milió d’euros. Concretament, s’assenyalen les irregularitats en la captació de fons per a la construcció de l’Espai Jove Comarcal de Xiva, la compra d’instruments per al Centre d’Interpretació Musical de Set Aigües, i les despeses de funcionament de l’Associació del Llano de Chiva a la Plana de Utiel. Per a la portaveu d’Esquerra Unida a Brussel·les, “es tracta d’un capítol més dels molts que es coneixen en moltes comarques del País Valencià del mal ús d’aquests fons públics, uns casos que acostumen a culminar o bé amb la devolució de les subvencions per part dels municipis, o bé amb una multa a la Conselleria. En tots dos casos, els diners públics tornen a usar-se per tapar les irregularitats comeses pels que havien d’encarregar d’una correcta gestió d’aquests fons”.

Per la seua banda, el regidor de l’Ajuntament de Xiva i responsable de l’Àrea de Política Municipal d’EUPV, Manu Clemente, remarca que “l’informe que ara hem conegut confirma el que portem anys denunciant, que no era altra cosa que l’arbitrarietat i l’opacitat amb que s’usaven per part de l’anterior govern del PP aquests fons europeus. Ara constatem que la seua gestió va ser nefasta, i moltes localitats poden patir conseqüències molt negatives en cas d’haver de retornar subvencions. Per això, hem de reclamar els mecanismes necessaris per a que els responsables d’aquests disbarats paguen per ells”. Clemente recorda que les irregularitats assenyalades per l’organisme europeu estan relacionades directament amb un cas de presumpta corrupció denunciat per EU-Xiva: “Si s’arriben a confirmar les sospites que la construcció de l’Espai Jove va ser encarregada a l’empresa pública Suma Chiva, estarem parlant d’obrir una nova peça en la querella que la pròpia Fiscalia Anticorrupció té interposada contra l’exalcalde del PP José Manuel Haro, entre d’altres, arran de la investigació i denúncia d’EU-Xiva”.

Cal ressaltar a més que el mateix informe de l’OLAF indica que les irregularitats podrien estendre’s a gran part dels 41 projectes subvencionats pel pla Ruralter-Leader 2007-2013, que va rebre 6,7 milions d’euros en subvencions. Per a Marina Albiol, “aquestes apreciacions de l’OLAF apunten que no es tracta de simples errors, sinó que sembla tractar-se d’una més de les moltes trames del PP per fer que els diners públics vagen a parar a butxaques privades. Seria injust que els diners públics dels valencians seguesquen assumint aquestes factures, de manera que des de les institucions europees seguirem insistint que s’investiguen a fons les responsabilitats dels que van promoure aquestes pràctiques de l’administració pública”.

Related Articles

Back to top button