Esquerra Unida denuncia a Brussel·les la ineficaç política ferroviària al País Valencià

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha denunciat davant la Comissió Europea la ineficàcia de les polítiques que promouen l’alta velocitat abandonant les inversions en la xarxa ferroviària convencional, una circumstància que ha evidenciat recentment un informe del Tribunal de Comptes Europeu. Per a Albiol, “el propi Tribunal de Comptes assenyala el balafiament que ha suposat l’enorme inversió que durant els darrers anys s’ha efectuat a l’Estat espanyol en línies d’alta velocitat sense cap criteri d’eficàcia, unes polítiques que les valencianes i els valencians estem patint en veure com es gasten milers de milions en connexions d’AVE amb Madrid, mentre les rodalies i l’Euromed queden cada vegada més arraconades”.

L’informe, anomenat ‘Xarxa ferroviària europea d’alta velocitat: no una realitat, sinó un sistema fragmentat i ineficaç’, posa de manifest la desmesurada despesa que s’ha portat a terme en els darrers anys, especialment a l’Estat espanyol, “per aconseguir una xarxa d’alta velocitat que no respon a criteris d’eficiència ni de rendibilitat, sinó a l’arbitrarietat política del govern central de torn”, segons paraules d’Albiol. Així, el document reflecteix dades ben cridaneres com el fet que entre els anys 2000 i 2017 Brussel·les va destinar a l’Estat espanyol el 47% del total de les ajudes europees a trens d’alta velocitat; a més, Espanya té la taxa més alta de la UE de cofinançament europeu per càpita en gran velocitat: 305 euros per habitant, front als 12 d’Itàlia, 21 de França o 33 d’Alemanya; a més, l’estat Espanyol és un dels territoris on la gran velocitat ha eixit més cara: 1.159 euros per contribuent, el que suposa el doble que a França (603 euros), que quadruplica a Espanya en volum d’usuaris de l’alta velocitat. 

Davant aquestes dades, Albiol ha adreçat una pregunta a la Comissió Europea en què pregunta si hi ha cap mecanisme de control per supervisar “una despesa desmesurada en unes infraestructures totalment ineficients”, alhora que requereix si “arran d’aquest informe tan esclaridor, la Comissió es decidirà per vetllar per a que s’invertisquen els recursos públics en aconseguir connexions ferroviàries eficients, per damunt d’altres interessos”. El propi informe assenyala reiteradament que a l’hora de planificar aquestes infraestructures, no acostuma a contemplar-se l’opció de modernitzar les línies existents, el que acostuma a “generar un important estalvi en els costos”.

Per a la portaveu d’EU a l’Eurocambra, “el Tribunal de Comptes Europeu ens dóna la raó en tot allò que hem mantingut durant aquests anys de malbaratament de recursos públics en línies, estacions i trajectes de nul·la rendibilitat econòmica i social: que les grans línies d’alta velocitat s’executen per afavorir interessos empresarials i per una comunicació centralista del territori, quan allò que necessitem són inversions fortes en rodalies, mitjanes distàncies, línies regionals, i en una xarxa ferroviària que realment vertebre i cohesione el territori. L’abandonament i els retards en línies com la unió entre la Safor i la Marina Alta, la connexió d’Alcoi-Xàtiva-València a l’interior, o la pròpia línia entre Castelló i València, demostren que malgrat els milers de milions gastats en trens de luxe, continuem tenint pendent la veritable feina: una xarxa ferroviària eficient, sostenible i que millore la qualitat de vida de la ciutadania”.

Related Articles

Back to top button