EUPV celebra l’aprovació en les Corts de la tramitació de la Llei de Garantia dels Drets d’Informació en la titulització de préstecs hipotecaris

Rosa Pérez Garijo: “L’entrada a tràmit d’aquesta Proposició de Llei suposa un pas molt important per a fer valdre els drets de les ciutadanes i ciutadans front als abusos dels bancs, ja que servirà per aturar desnonaments i per millorar la informació sobre els deutes que contrauen els usuaris de bancs i caixes”.

La coordinadora general d’Esquerra Unida del País Valencià, Rosa Pérez Garijo, s’ha felicitat per l’aprovació al Ple de les Corts Valencianes de la Proposició de Llei de Garantia dels Drets d’Informació de les persones consumidores en matèria de titulització de préstecs hipotecaris, una proposta de llei presentada per la Red de Solidaridad Popular Soledad Díaz a través del Grup Parlamentari de Podem. Segons Pérez, “no podem més que mostrar la nostra satisfacció per la posada en marxa dels tràmits per a que s’aprove aquesta llei, perquè suposarà un pas molt important per a fer valdre els drets de les ciutadanes i els ciutadans front als abusos dels bancs i corporacions financeres, ja que servirà per aturar desnonaments, per millorar la informació sobre els deutes que les persones contrauen amb els bancs i caixes, i en definitiva per empoderar la ciutadania permetent defensar-se de pràctiques abusives que han estat massa freqüents en els darrers anys”.

La proposició, tal i com explica la pròpia Pérez, en cas de prosperar “seria una mesura molt important per aconseguir aturar els desnonaments, que malauradament continuen estant a l’ordre del dia als nostres barris i ciutats”. La proposta presentada per la RSP incideix en la necessitat de millorar l’accés a la informació sobre els préstecs hipotecaris: “Els bancs al llarg dels darrers anys han venuts grans paquets de deute a fons d’inversions i grans corporacions financeres denominades ‘de titulització hipotecària’. Dins aquests paquets de deute, hi havia moltes hipoteques.

D’aquesta manera, els bancs deixen de ser els titulars de les hipoteques, i per tant ja no tenen potestat per ordenar una execució forçosa. No obstant, com l’accés a la informació per part dels usuaris és tan opaca i complicada, en molts casos els ciutadans desconeixien que el banc ja no tenien aquesta potestat”, explica Rosa Pérez.

Amb la nova llei, el que es pretén és “precisament, potenciar la informació; que qualsevol afectat per una hipoteca sàpiga fàcilment si el seu banc és el titular del seu deute o si ha deixat de ser-ho, perquè en aquest cas el banc no té dret a reclamar un desnonament”, subratlla la coordinadora d’EUPV, que posa com a exemple la RSP Soledad Díaz: “Al llarg dels darrers anys, han aconseguit aturar desenes de desnonaments a les comarques del sud precisament per esclarir qui ostenta la titularitat del deute”.

En aquest sentit, Rosa Pérez felicita a la RSP: “La bona notícia hui no només és l’admissió a tràmit de la llei, sinó el fet que aquesta llei siga impulsada per un col·lectiu, la qual cosa ens demostra com d’important és l’organització de la societat civil per millorar les condicions de vida de la ciutadania, i s’ha d’agrair l’esforç i el treball que porta a terme la Red de Solidaridad Popular”. La coordinadora general d’Esquerra Unida ha recordat que la RSP fins i tot va arribar a Brussel·les, de la mà de la portaveu d’EU a l’Eurocambra Marina Albiol, per plantejar al Parlament Europeu les seues reivindicacions, i la pròpia Rosa Pérez Garijo va acompanyar a les Corts els seus membres quan van presentar la Proposició de Llei, el passat 9 de març.

El portaveu de la Red de Solidaridad Popular Soledad Díaz, Alberto Arranz, ha remarcat després de l’aprovació a les Corts que “serà una llei molt important per al conjunt del País Valencià, perquè permetrà pal·liar els desnonaments i els abusos bancaris, en casos en què les entitats es fan passar per titulars del deute quan en realitat no ho són”.

 

Related Articles

Back to top button