Albiol trasllada a Brussel·les les possibles irregularitats de les plantes de purins de la Diputació de Castelló

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha traslladat a la Comissió Europea algunes de les possibles irregularitats detectades a les cinc plantes per al tractament de purins impulsades per la Diputació de Castelló. Davant l’anunci per part de la institució provincial de la possible reconversió d’una d’aquestes instal·lacions en una planta de tractament de llots procedents de depuradores, Albiol ha formalitzat una sèrie de preguntes per “esclarir quina mena de projecte té la diputació entre mans, perquè aquestes plantes han estat un autèntic despropòsit des que es va concebre el projecte, envoltades d’irregularitats i amb un cost enorme per a les arques públiques”.

Marina Albiol per una banda inquireix si la Comissió Europea “realitzarà una correcta supervisió del tractament d’aquests llots per al seu possible ús en agricultura, ja que una directiva europea estableix un ús estricte dels residus i han proliferat els vessaments il·legals i fins i tot el seu mal ús al sector agrícola”. A més, també apel·la en la seua pregunta a la Comissió Europea si hi ha en marxa algun tipus de procediment per la gestió dels purins a l’única de les cinc granges de purins, la de la Todolella, que encara està en marxa: “La granja treballa sense l’oportuna llicència per al tractament d’aquests residus, a menys de la meitat de la seua capacitat, i ha estat denunciada per possible contaminació dels aqüífers. Un despropòsit al que possiblement se sumarà el fet de que no s’adapte al nou marc normatiu”.

La pròpia Albiol en la seua pregunta recorda les irregularitats que van ser detectades en la tramitació del projecte, quan la Diputació va obtindre més de sis milions dels fons europeus FEDER per a la construcció de les cinc plantes, una quantitat a la que cal sumar altres sis milions d’inversió pública aportats per la pròpia Diputació: “Malgrat que no s’ha arribat a investigar perquè les possibles irregularitats haurien prescrit, la Comissió Europea deuria establir alguna mena de control per a evitar que els milions que procedeixen dels fons comunitaris no acaben sent destinats a disbarats com aquest, un rotund fracàs més de les polítiques de la Diputació de Castelló recolzat amb els diners d’Europa”.

Per a la portaveu d’EU a Brussel·les, “és necessari poder posar negre sobre blanc en aquest assumpte, realitzar els informes necessaris per estudiar la viabilitat de les cinc plantes, i esclarir les responsabilitats polítiques o patrimonials del projecte. Sobretot, no podem optar per noves ocurrències que de cap manera asseguren que acaben sent infraestructures útils i viables; i als dirigents de la Diputació sembla que només els importa fer veure que estan en marxa, al preu que siga”.

20180611 Pregunta purines Castelló

Related Articles

Back to top button