EUPV i les entitats València Laica i Avall enceten una campanya per la laïcitat de l’àmbit públic

La coordinadora general d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, ha resaltat que les institucions “hem de garantir la llibertat de consciència, la igualtat i la no discriminació. I per això, s’ha de posar fi al Concordat amb la Santa Seu, desvincular les institucions públiques de qualsevol pràctica religiosa, i establir una fiscalitat justa per a l’església catòlica, incloent una reversió de les immatriculacions que li ha permés apropiar-se d’immobles i terrenys que haurien de ser públics”.

Pérez Garijo: “Vivim en un estat aconfessional però estem encara ben lluny d’arribar a una laïcitat real sense privilegis de cap mena per a cap religió”

 La coordinadora d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, ha mantingut un encontre amb responsables de les entitats València Laica i Avall, per tal de perfilar una sèrie d’iniciatives encaminades a avançar en la laïcitat de la societat valenciana, especialment en les seues institucions. Tal i com expressa Rosa Pérez, “vivim en un estat aconfessional però estem encara ben lluny d’arribar a una laïcitat real sense privilegis de cap mena per a cap religió. Per això, considerem molt important que el treball institucional d’EUPV avance de forma decidida en l’objectiu d’aconseguir una societat basada en la llibertat de consciència, que hauria de començar per una neutralitat en les institucions”.

Entre les propostes sorgides de l’encontre destaca la presentació d’una moció al respecte a tots els ajuntaments valencians, un text que “també remetrem a la nostra organització federal per estendre el treball a tots els municipis de l’Estat”, remarca Pérez. La coordinadora general d’EUPV subratlla que “s’obri un nou temps en la política estatal després de la moció de censura, i és hora de demostrar que el retrocés social provocat pel PP ha quedat enrere. És un deure del nou govern central garantir la llibertat de consciència, la igualtat i la no discriminació de cap ciutadà ni ciutadana”.

En concret Pérez ha indicat con respecte a les immatriculacions que és necessari aconseguir la seua reversió. “Se li ha permés durant dècades apropiar-se d’immobles i terrenys que haurien de ser públics, de totes i de tots. Valga com a exemple citar que només a València l’església posseeix al voltant de 1.500 immobles, el 85% dels quals no té un ús religiós”.

Igualment, Rosa Pérez Garijo reclama al Consell que avance de forma decidida en la laïcitat del País Valencià, tot recordant que el Codi de Bon Govern aprovat fa anys “ha canviat en ben poc la realitat a què estem acostumats d’invasió de l’àmbit públic per part de la religió catòlica”. Per a la coordinadora d’EUPV, “aquell codi era suficientment ambigu per a permetre la participació institucional en actes religiosos, com hem vist que s’ha seguit produint amb tota normalitat. Cal establir termes clars i decidits per una autèntica separació entre institucions públiques i creences privades, perquè la laïcitat és un senyal de la sobirania del poder civil, la llibertat individual de les persones i, en definitiva, la democràcia”.

EUPV s’ha compromés amb València Laica i Avall a mantindre futures col·laboracions, com ara la participació d’aquestes entitats en la propera Jornada Municipalista que celebrarà Esquerra Unida amb els seus regidors, o la programació d’una xarrada amb la projecció del documental ‘Fills del silenci’, produït per l’Àrea de Memòria de la Diputació de València, per tal d’analitzar el paper de l’església catòlica en la repressió franquista.

Related Articles

Back to top button