EUPV exigeix al Consell mesures reals per garantir una gestió ètica i transparent de les residències

Des d’Esquerra Unida es reclama que es facen efectives clàusules socials, ètiques i anticorrupció en la contractació pública.

EUPV va denunciar davant la Fistalia a Cotino per un presumpte tracte de favor a l’empresa de la seua família en la gestió de les residències sent Conseller de Benestar Social.

La coordinadora general d’Esquerra Unida del País Valencià, Rosa Pérez Garijo, reclama al govern valencià “que pose en pràctica tot allò que va anunciar respecte a la contractació d’empreses encarregades de la gestió de les residències per a majors, de forma que les empreses de l’anomenat ‘model Cotino’, algunes de les quals són sospitoses de participar en trames de corrupció, siguen apartades de la gestió d’un servei públic bàsic”. Pérez ha recordat que EUPV en el seu moment va denunciar davant la Fiscalia a Cotino per presumptament beneficiar l’empresa de la seua família en la gestió de les residències sent conseller de Benestar Social, tot lamentant que “aquell procés d’adjudicació ara obtinga carta de naturalesa amb la continuïtat del mateix model”.

Arran l’anunci del nou model residencial que recentment ha presentat la vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives Mónica Oltra, des d’EUPV s’ha volgut evidenciar que “s’ha intentat clarament tapar el fracàs del que s’anunciava com un canvi de model de concurs obert, en què primarien clàusules socials i antimonopoli. La realitat ens ha demostrat que ara les grans empreses encara han copat major nombre de centres i places, i ens trobem empreses que no deurien tornar a apropar-se a un contracte públic, com les de la família Cotino o d’Enrique Ortiz, gestionant els serveis públics de la ciutadania amb diners de totes i tots”, subratlla Rosa Pérez, aclarint que les empreses que ja tenien residències finançades públicament a través del sistema d’accessibilitat ara han guanyat l’adjudicació legalment. “Les noves, aproximadament un terç de les residències i les places existents, han pogut entrar en un sistema que abans estava tancat a unes poques empreses i ara es basa en criteris de publicitat i concurrència, podent participar tots els centres autoritzats per la Conselleria. No obstant, el concurs que s’ha revelat insuficients per garantir l’accés de pimes i entitats sense ànim de lucre a la gestió”.

La coordinadora general d’EUPV assenyala que “altres administracions, com els ajuntaments de Madrid i Barcelona, han posat en marxa mesures per garantir una gestió ètica i transparent dels recursos públics, fent valdre en la contractació pública els criteris socials, ambientals, d’innovació, i garantint el respecte als drets laborals i socials. Des d’Esquerra Unida no entenem altra manera de gestionar els recursos públics; per això lamentem que una administració com la valenciana, que tant presumeix de governar per a les persones i buscant el bé comú, acabe avançant en la direcció oposada”.

Rosa Pérez Garijo remarca que “podem comprendre com pot ser de difícil impedir que empreses totpoderoses controlen aquestes adjudicacions, i fins i tot som conscients dels obstacles que el propi sistema públic d’adjudicació presenta per fer efectives clàusules ètiques i anticorrupció. Però a les valencianes i els valencians se’ns ha assegurat que el ‘model Cotino’ passaria a la història; hem de recordar que el propi Pacte del Botànic assenyalava la prohibició de contractar amb empreses i persones imputades en casos de corrupció. I, malauradament, ara veiem com la consellera i vicepresidenta no ha estat capaç de complir la seua paraula”.

Related Articles

Back to top button