Albiol denuncia que els responsables de Cofrents incompleixen el tractat europeu Euratom per prolongar la vida de la central

La portaveu d’Esquerra Unida del Parlament Europeu Marina Albiol denuncia que els responsables de la central nuclear de Cofrents, propietat de l’empresa Iberdrola, estan incomplint el tractat europeu Euratom de la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica, “en no haver comunicat a la Comissió la construcció d’un magatzem individualitzat temporal de residus nuclears que operarà a partir de 2021, any molt pròxim a la fi de la seua vida útil”.

Albiol va remetre una carta a l’agència Euratom en què traslladava la preocupació de gran part de la ciutadania valenciana davant la intenció dels resposables de la central de prolongar la seua vida útil, més enllà dels 40 anys per a que fou dissenyada: “En els darrers temps hem vist com des de la central s’indicava la intenció d’ampliar el funcionament de Cofrents, i fins i tot el govern central ha maniobrat per afavorir un marc legal favorable a aquesta possibilitat. A més, la central construeix un magatzem de residus que operarà a partir de 2021, quan la seua apagada hauria de produir-se el 2024, el que pot considerar-se una inversió efectuada ja per a l’ampliació del seu temps de funcionament”. 

Aquesta carta ha estat resposta pel director d’Energia Nuclear, Seguretat i ITER, Massimo Garribba, qui indica en la seua comunicació que “fins el moment, la Comissió no ha rebut cap comunicació de conformitat amb l’article 41 del Tractat Euratom amb respecte a la intenció d’operar la planta més enllà de la seua vida de disseny original”, una comunicació obligatòria en el context d’aquest tractat, que en el seu article 41 indica textualment que les empreses que realitzen aquestes activitats “hauran de comunicar a la Comissió els projectes d’inversió relatius a les instal·lacions noves, així com a les substitucions o transformacions”.

Per a Marina Albiol, “estem davant una perillosa mostra d’irresponsabilitat”. Segons l’eurodiputada, “si la direcció de Cofrents o els responsables ministerials no són capaços de complir amb els tràmits dels tractats que han signat, per quina raó podem confiar en el seu criteri a l’hora de decidir si la central pot continuar en marxa o no?”.

La carta ha arribat, a més, en un moment en què s’acaba de conèixer que la planta ha tornat a aturar la seua activitat perquè torna a estar avariada: “Només un mes després de posar-se en marxa després d’haver estat aturada durant 75 dies per una reparació, la central torna a patir una avaria que la manté inactiva. Ja vam saber que en 10 mesos havia patit 8 incidents, a banda de les avaries principals que l’han mantinguda inactiva, i ens sembla més que preocupant que davant del que semblen signes de fatiga de la infraestructura després de més de 30 anys de funcionament, els seus responsables es plantegen que encara continue funcionant més enllà del 2024”.

Per a la portaveu d’Esquerra Unida a Brussel·les “les valencianes i els valencians no ens mereixem haver de conviure amb un risc evident per culpa de l’habitual cooperació entre el govern central i les empreses energètiques. S’ha de buscar ja una alternativa al subministrament d’energia neta i sostenible, i tancar Cofrents com més prompte millor”.

Related Articles

Back to top button