Albiol reclama al Parlament Europeu posar fre a les pràctiques abusives de ‘falsos autònoms’

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha demanat a la Comissió Europea “l’impuls decidit a una directiva que pose fre als abusos que milers de treballadors de tot el continent estan patint per part d’empreses que utilitzen els seus serveis com ‘falsos autònoms'”, és a dir, “obligant els treballadors a donar-se d’alta com a autònom per contractar els seus serveis, estalviant-se els costos salarials i les cotitzacions de la seua mà d’obra”.

Albiol trasllada en una pregunta escrita a la Comissió les conclusions de l’acta de la Inspecció de Treball de València sobre el cas dels repartidors de menjar a domicili de l’empresa Deliveroo, que fa només uns dies s’ha donat a conèixer: “La Inspecció conclou que realment els repartidors no són autònoms, perquè en la pràctica allò que l’empresa denomina ‘una prestació de servei’ realment oculta una condició de persona assalariada, a les ordres i els arbitris de la companyia, amagant una relació laboral”. Per a l’eurodiputada, “ha quedat demostrat que les empreses que utilitzen aquest sistema el que fan és evitar donar d’alta a la Seguretat Social als seus treballadors i treballadores, i també pagar les cotitzacions correspondents al règim general. Alhora, s’estalvia els períodes de vacances”; en aquest sentit, recorda que l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ja va emetre unes conclusions el passat mes de setembre en què obligava a una empresa a pagar les vacances a un fals autònom: “Existeixen ja directives clares en quant a l’ordenació del temps de treball i del descans, com la 2003/88/CE, que s’han d’aplicar als treballadors assalariats. Per això és important que es reconega que aquesta figura de ‘fals autònom’ en realitat encobreix a treballadors assalariats però en condicions més precàries, de les quals les empreses trauen un clar benefici”.

Marina Albiol remarca que aquestes pràctiques empresarials “encara són més censurables en els casos dels repartidors de menjar a domicili”, ja que “a més de contractar quasi exclusivaments a un segment jove de la població sobre el qual s’hauria d’incidir especialment en matèria de protecció social, treballen en unes condicions molt dures, sota molta pressió, i contínuament exposats a accidents i lesions”.

La portaveu d’EU a Brussel·les indica que “tenim constància de que ja s’està treballant el tema al sí del Parlament Europeu”, com el dictamen del Comité Econòmic i Social Europeu sobre el cas del denominat “treball autònom econòmicament dependent”. No obstant, per a Albiol, “veiem que aquestes línies apunten a reconèixer una figura professional a mitjan camí entre l’assalariat i l’autònom, i en aquest sentit les autoritats europees han de ser clares i contundents en la defensa dels drets laborals més bàsics, tal i com ha conclòs la Inspecció de Treball que ha estudiat el cas a València: s’està encobrint de forma perversa una relació laboral d’empreses i assalariats per a que les companyies se’n beneficien, i en cap cas s’hauria de permetre”.

Related Articles

Back to top button