Albiol: “Des d’Esquerra Unida hem defensat a Brussel·les els interessos valencians en temes on el govern del Botànic no ha arribat”

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha ofert hui a València una roda de premsa en què ha fet balanç de l’activitat portada a terme a l’Eurocambra durant l’any 2017, subratllant les gestions per traslladar a les autoritats europees qüestions com l’infrafinançament valencià, la necessitat del tancament de la central nuclear de Cofrents, les dificultats del sector agrícola, l’afecció del tractat comercial amb el Canadà (CETA) a l’economia valenciana, la defensa dels espais naturals i les polítiques contra el canvi climàtic, o la defensa dels drets bàsics, entre d’altres: “Hem defensat a l’Europarlament els interessos de les valencianes i els valencians en aquells temes als quals el govern de la Generalitat Valenciana no ha donat una resposta ferma i eficaç. Hi ha aspectes que no semblen estar a l’agenda del govern del Botànic i que són urgents i necessaris per al futur immediat de la nostra ciutadania, i des d’Esquerra Unida hem d’aprofitar la posició a l’Eurocambra per impulsar-los”, afirma Albiol.

Durant aquest 2017 la delegació d’Esquerra unida a Brussel·les ha gestionat un centenar d’iniciatives relacionades amb el País Valencià; vora 40 preguntes i interpel·lacions directes a la Comissió Europea, més d’una desena de Peticions al parlament Europeu, actes i jornades tant a València com al propi Europarlament, cartes, reunions… “Ha estat un any molt intens al Parlament, protagonitzat per temes com el Brexit, la gestió criminal de l’arribada de migrants, i també l’impuls als tractats comercials fets a mida de les grans corporacions, com el CETA. En aquest sentit, en tot moment hem fet una política de defensa de les llibertats i els drets de la ciutadania front als poders que promouen unes polítiques d’imposició de la pobresa i la desigualtat”.

Pel que fa a qüestions de l’agenda valenciana, Albiol ha traslladat a l’Eurocambra l’infrafinançament del País Valencià: “Estem convençudes de que les autoritats europees tenen molt a dir, perquè entre els principis fundacionals de la Unió Europea hi ha la cohesió i l’equilibri territorial. I l’actual situació que patim precisament fomenta i incideix en un desequilibri que patim les valencianes i els valencians”, indica l’eurodiputada.

També al llarg de l’any s’ha treballat “pel tancament de Cofrents, una central que va ser dissenyada per a 40 anys de vida útil i que ha de cessar la seua activitat en complir-se aquests 40 anys. En cap cas prorrogar la seua vida útil com preveu l’empresa propietària, Iberdrola, creant un risc gravíssim”, subratlla Albiol, tot recordant que s’ha posat en contacte amb l’agència europea Euratom per denunciar els successius incidents que ha patit la central els darrers mesos.

En matèria d’agricultura, Albiol per una banda ha defensat la reciprocitat en els controls fitosanitaris dels productes locals respecte a les importacions, i d’altra ha alertat dels efectes que els grans tractats econòmics tindran sobre el sector agrícola tradicional: “La Unió Europea promou un model d’agroindústria que ataca frontalment el sector tradicional tal i com el coneixem, i en aquest sentit s’estan impulsant tractats amb països de fora d’Europa els efectes dels quals ja se senten en la nostra agricultura, com l’entrada de cítrics del sud d’Àfrica”.

També la defensa del medi ambient i la natura han centrat gran part de les inciatives d’Esquerra Unida a l’Eurocambra: “D’una banda, denunciant i tractant de frenar les constants agressions al patrimoni mediambiental i a zones protegides”, sosté Albiol; “D’altra, reclamant a les autoritats europees que insten al govern valencià a avançar en veritables polítiques contra el canvi climàtic, com ara la deficient gestió dels residus, una política energètica eficaç o el compliment de les directives d’emissions de contaminació a l’atmosfera”.

Finalment, altra de les àrees en què s’ha centrat l’acció política durant 2017 ha estat la defensa dels drets i llibertats: “Lamentablement molt a sovint hem de traslladar a Europa casos de violació de drets bàsics, que en teoria estan emparats tant per la legislació estatal com per l’europea. Tant els drets laborals, més amenaçats que mai amb casos flagrants després de les reformes laborals, com els drets lingüístics de les persones valencianoparlants, com també casos de discriminació per raça o orientació sexual, es veuen contínuament agredits”.

Related Articles

Back to top button