Albiol reclama a Brussel·les garanties de que els cítrics importats del sud d’Àfrica passen els mateixos controls fitosanitaris que els valencians

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha exigit a la Comissió Europea garanties de que els cítrics importats de països del sud d’Àfrica siguen sotmesos als mateixos controls que els productes valencians: “Responsables del sector ens fan arribar habitualment la seua preocupació de que els cítrics que arriben a determinats ports europeus es beneficien de certa laxitud en els controls fitosanitaris. Exigim a les autoritats europees mecanismes per garantir els controls tan estrictes com els que han de passar els productes locals, ja que ara per ara els nostres productors se senten doblement perjudicats: d’una banda, perquè els deixa en desavantatge competitiu davant mercaderies importades; d’altra, pel risc de malalties o plagues per als nostres camps que això entranya”.

Per a Albiol, “aquesta UE tan defensora del lliure mercat en realitat, com demostra una vegada més, defensa els privilegis de determinades empreses. És important que els productes valencians i europeus estiguen sotmesos a estrictes controls fitosanitaris, com no pot ser d’una altra manera; però aquestes mesures han de ser iguals per a totes les mercaderies que arriben de fora de la Unió”.

La potaveu d’EU a l’Eurocambra adreça una pregunta a la Comissió Europea inquirint si les autoritats comunitàries tenen la seguretat de que tots els cítrics procedents del sud d’Àfrica han estat sotmesos a un estricte control fitosanitari, i si passen els mateixos controls que els productes locals, exposant xifres de la xarxa europea Europhyt que fan sospitar que alguns ports, com els d’Holanda, són poc estrictes en el control fitosanitari, circumstància que és aprofitada per empreses importadores per dirigir el seu trànsit cap a aquestes duanes: “Només en el mes de juny, primer mes d’importació de cítrics del sud d’Àfrica, el 80% de les entrades es registren per Holanda. En tota aquesta mercaderia no s’ha detectat cap intercepció per presència de la plaga Theumatotibia leucotreta, i en canvi a França, amb un volum immensament menor d’importacions, se’n detecten cinc”, indica Albiol, tot apuntant a les sospites que els productors valencians han expressat ja en nombroses ocasions sobre “l’aparent laxitud dels controls fitosanitaris als ports d’Holanda”.

Albiol remarca que “els productors del País Valencià han vist com les polítiques europees suposaven la seua ruïna, amb convenis que afavoreixen l’assalt als mercats europeus per part dels cítrics d’altres punts del món. Però si a més aquests es beneficien de controls menys restrictius, encara es desequilibra més la balança: no només els nostres productes queden en desavantatge competitiu, és que a més la falta de controls pot afavorir l’entrada i proliferació de malalties i plagues que acaben per destruir el que encara queda de cultius cítrics tradicionals, i amb ells el treball de milers de ciutadanes i ciutadans”.

 

Related Articles

Back to top button