Un informe de l’Agència de Drets Fonamentals de la UE recull els abusos i les inhumanes condicions que pateixen els interns del CIE de Sapadors

L’informe del mes de setembre relatiu a assumptes d’Immigració de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea reflecteix les denúncies efectuades per interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors, degut als abusos i les inhumanes condicions que han de patir. Tal i com explica Marina Albiol, “ja hem denunciat diverses vegades els incompliments del CIE de Sapadors de les normes europees i dels drets més bàsics de les persones que hi són retingudes, entre elles algunes violacions flagrants dels drets humans. L’Agència de Drets Fonamentals fa d’observadora, però també emet recomanacions als Estats; i cada dia que passa és més evident que l’Estat espanyol incompleix sistemàticament amb els drets humans bàsics mantenint oberts aquests centres de retenció d’immigrants”.

En concret, l’informe inclou la denúncia al Defensor del Poble cursada per 39 persones detingudes al centre que es queixen per no disposar d’aigua calenta a les dutxes, ni vàters a les cel·les (de forma que han de fer les seues necessitats en botelles); pateixen inspeccions de la Policia durant la nit, i són víctimes de tracte agressiu i violent per part de la seguretat del CIE; a més, se’ls prohibeixen les pràctiques religioses. Per a Albiol, “són fets molt greus que evidencien que Sapadors, com la resta de CIE de l’Estat, és un forat negre dels drets humans més bàsics a Europa, on s’incompleixen les mínimes condicions humanitàries”. Albiol, no obstant, recorda que “es tracta d’un esgraó vergonyós dins la cadena de polítiques migratòries repressives que l’Estat desenvolupa amb la complicitat de la Unió Europea: devolucions en calent, incompliment de les normes d’asil i refugi, o tracte vexatori als migrants pel fet de ser-ho són les bases de l’actual política migratòria del govern de Rajoy”.

La portaveu d’EU a l’Eurocambra fa només unes setmanes es va reunir amb el director de l’Agència dels Drets Fonamentals Michael O’Flaherty. En l’encontre, aquest li va traslladar la seua voluntat de viatjar a l’Estat espanyol per comprovar in situ tots aquests incompliments amb els drets fonamentals de les persones: “Ja li vam sol·licitar la possibilitat que visitara València per conèixer la realitat del CIE de Sapadors. Però, de qualsevol forma, estimem molt convenient aquesta visita a l’Estat com abans millor per què evalue de forma objectiva aquests assumptes que situen l’Estat espanyol fora de l’ordenament europeu de drets humans”.

Related Articles

Back to top button