EUPV porta als tribunals les adjudicacions de l’EMSHI per no complir els principis de publicitat i lliure concurrència exigits per la Llei de Contractes

Mateos: “El PSPV i Compromís són còmplices de les mateixes polítiques que aplicava el PP i que tant van ser criticades”

El portaveu d’EUPV en l’EMSHI i regidor en l’Ajuntament de Silla, Valentín Mateos, ha comparegut en roda de premsa juntament amb el secretari d’organització, Toni Parrilla, per a anunciar el recurs contenciós administratiu que ha presentat la formació d’esquerres contra un acord de la Junta de Govern de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI), del 4 de maig de 2017, per incompliment dels principis de publicitat i publica concurrència i els corresponents sobrecostos que es repercuteixen en la tarifa final. En aquesta Junta de Govern es va aprovar per majoria, amb el vot en contra d’EUPV, l’adjudicació directa del ‘Desdoblament amb Canonada DN600 entre Punt 0 i Puçol, Fase III’ per un cost de 3.174.990 euros.

Segons ha explicat Mateos en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació, “es tracta del primer contracte d’obra pública després de l’informe emès per la Sindicatura de Comptes, al juny de 2016, adjudicat directament a EMIMET sense concurrència pública contra el qual presentàrem un recurs de reposició, que va ser desestimat a finals de juliol i ara hem decidit acudir a la via administrativa”, ha explicat el portaveu d’EUPV en la EMSHI.

En concret, el representant de la formació d’esquerres ha explicat que en aquest informe de la Sindicatura de Comptes, emès després de realitzar una auditoria, es fan una sèrie d’observacions entre les quals qüestiona les encomanes o adjudicacions que fa l’EMSHI, en aquest cas, a EMIMET”.

Valentín Mateos ha recordat que la Sindicatura de Comptes ja venia advertint des de fa temps que no s’estaven complint els principis de publicitat, concurrència, objectivitat i no discriminació i que qualsevol adjudicació que es fera sota aquest procediment se separava de principis bàsics establits per la pròpia Llei de Contractes. No obstant açò, “el que va fer l’EMSHI arran d’aquest informe és plantejar l’assumpte davant el Consell Jurídic Consultiu (CJC) i aquesta institució va emetre un informe que va avalar la manera de seguir procedint en aquestes adjudicacions directes a EMIMET”, ha dit.

Majors sobrecostos i costos del servei

“Des d’EUPV no compartim aquestes maneres de treballar perquè no solament volíem tirar al PP de les institucions sinó també les polítiques que venien practicant els populars”, ha argumentat Mateos, qui ha afegit que aquestes polítiques procedeixen del passat però, “per desgràcia, se segueixen aplicant en determinades administracions de les quals EUPV no vol ser còmplice i, no obstant açò, en contra de les nostres posicions tant PSPV com Compromís si que continuen aplicant-les i aquest és el motiu pel qual hem presentat aquest contenciós administratiu”.

Així mateix, el portaveu d’EUPV en l’EMSHI ha advertit que aquest tipus de contractacions “absolutament irregulars”, a més, el què provoquen són sobrecostos sobre les obres que repercuteixen en unes tarifes que no reflecteixen els costos del servei, sinó el seguir incrementant unes taxes de benefici, “alguna cosa amb el que no estem d’acord”.

“De no prosperar el contenciós-administratiu s’estaria acceptant que la totalitat de les obres precises per als 50 anys de vigència del contracte s’adjudicarien directament a EMIMET, la quantitat del qual ascendeix a 848.315.076 euros, i que aquesta adjudicació es realitzaria incomplint els principis de publicitat i publica concurrència i els corresponents sobrecostos que es repercuteixen en la tarifa final”, ha afirmat Valentín Mateos.

“En definitiva, “no cal oblidar que l’EMSHI és l’entitat metropolitana que serveix l’aigua en alta a 51 municipis, amb una població al voltant d’1’8 milions d’habitants, que veurien repercutida una compra d’aigua amb unes tarifes que no es corresponen amb els costos del servei i açò és alguna cosa que des d’EUPV no podem permetre”, ha conclòs.

Related Articles

Back to top button