Marina Albiol demana als comissaris europeus d’Energia i Medi Ambient el tancament de Cofrents substituint la seua producció per renovables

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol s’ha adreçat per carta al comissari de Medi Ambient XX i al d’Energia Miguel Arias Cañete, expressant la preocupació de molts ciutadans del País Valencià davant la possible prolongació del funcionament de la central nuclear de Cofrents més enllà dels 40 anys de vida útil per a què va ser dissenyada. En les missives, Albiol demana als comissaris que “la Comissió Europea estudie mesures per promoure que en el futur Pla Energètic Nacional tinga entre les seues prioritats el tancament de centrals nuclears obsoletes i la seua substitució per mètodes de producció d’energia renovables, nets i segurs”.

Albiol recorda que la central de Cofrents està en actiu des de 1984, i compta amb un reactor nuclear i un sistema de contenció idèntics als de Fukushima, que van fallar estrepitosament a la central japonesa. Malgrat que la seua vida útil, doncs, es limita a 40 anys i per tant deuria deixar de funcionar el 2024, “la construcció en marxa d’un magatzem de residus nuclears dins la central i l’ampliació del termini per a què la central puga renovar permisos que li ha concedit el Govern central fan presagiar que hi ha intenció d’allargar el seu funcionament més enllà del període màxim establert en inici”. A més, la pròpia Albiol va denunciar davant la Comissió Europea mesos enrere el fet que el magatzem no compte amb un estudi d’avaluació de l’impacte radiològic, rebent com a resposta de la pròpia Comissió que “desconeixia el projecte”. Tot això, segons Albiol, “indica que s’estan portant a terme maniobres per prolongar el funcionament de la central, propietat d’Iberdrola, fins i tot a esquenes de les autoritats europees”.

Alhora, la portaveu d’EU a l’Eurocambra comunica els comissaris l’impuls per part del Govern central a un marc normatiu que posa traves a l’autoabastiment i a la producció d’energies renovables, incidint en la proliferació de casos de “portes giratòries” a l’àmbit polític espanyol, “amb nombrosos casos d’alts càrrecs amb responsabilitats polítiques les carreres professionals dels quals estan lligades a empreses energètiques”.

Nota: teniu a la vostra disposició un arxiu d’àudio amb declaracions de Marina Albiol. El podeu descarregar des d’aquest enllaç:
https://soundcloud.com/iueuropa/20170713-cofrents
Podeu descarregar a més les cartes remeses als comissaris des dels següents enllaços:

http://iueuropa.org/wp-content/uploads/2017/07/Carta-Cañete-Cofrentes.pdf

http://iueuropa.org/wp-content/uploads/2017/07/Carta-Vella-Cofrentes.pdf

Related Articles

Back to top button