Sixto recorda que el Govern central porta sis anys de retard en la ratificació del Conveni 189 de la OIT sobre treball decent per a les treballadores domèstiques

EUPV va presentar una Proposició No de Llei el passat any que encara no ha sigut debatuda en la Comissió d’Ocupació

El diputat d’EUPV en el Congrés, Ricardo Sixto, ha mostrat la seua satisfacció per l’anunci realitzat pel Consell respecte a que l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) vigilarà en els hotels la subcontractació de les cambreres de pis, però ha volgut recordar la situació de vulnerabilitat que segueixen patint les treballadores i treballadors domèstics. Sixto ha apuntat que al setembre de 2016, el grup parlamentari al que pertany va presentar una Proposició no de Llei per a la ratificació del Conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT), aprovat al juny de 2011 en Ginebra, i la Recomanació 201 sobre treball decent per a les treballadores i treballadors domèstics, per al seu debat en la Comissió d’Ocupació i Seguretat Social.

“Després de quasi un any, encara estem esperant que es debata aquesta iniciativa que el que pretén és adquirir compromisos perquè en el nostre país s’equipare a qualsevol altra ocupació i deixe de ser un treball infravalorat socialment, invisibilitzat, precaritzat i mal remunerat”, ha afirmat el diputat valencià, qui ha qualificat de “vergonyós” que transcorreguts sis anys el Govern d’Espanya encara no haja signat la ratificació d’aquest conveni”.

Cal destacar que el propi Consell de la Unió Europea va adoptar al gener de 2014 una decisió en la qual autoritzava als Estats membres al fet que ratificaren aquest conveni i instava a fer-ho com més prompte millor i així ho han realitzat ja països com Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Portugal, Finlàndia i Irlanda, entre uns altres. “La no ratificació del conveni suposa perpetuar la situació de discriminació laboral de les aproximadament 700.000 treballadors i treballadores de llar que hi ha actualment a Espanya, sobretot en el que afecta als seus drets de protecció per desocupació”, ha insistit.

El moviment laboral ha registrat que el 54 per cent de les persones afiliades al règim de la llar són estrangeres. I el 30 per cent de les persones emprades en el sector domèstic a Espanya no està afiliat a la Seguretat Social, segons un informe de la pròpia OIT que subratlla que la mitjana de la resta de col·lectius en treball no declarat és 10 punts percentuals menor, el 20 per cent.

“Sense cobertura legal ni protecció, sense salaris o temps de descans reglats, sense prestacions ni baixa per maternitat. Les treballadores de la llar tenen unes de les condicions laborals més paupèrrimes del nostre país com el no tenir dret al subsidi d’atur, sense possibilitat de jubilació anticipada o ajudes i patint tot tipus d’abusos inclosos els sexuals”, ha conclòs Ricardo Sixto.

Related Articles

Back to top button