Albiol demana al Consell, al Ministeri i a Europa “que es prenguen seriosament” la xylella que amenaça els cultius valencians

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol reclama “tant a la Conselleria com al govern de l’Estat, com també a les autoritats europees” que “es prenguen seriosament l’amenaça que representa per al camp valencià la xylella fastidiosa” , una plaga que ha arrassat milers d’hectàrees de cultiu a Itàlia, que ja tenia presència a les Illes Balears “i que, finalment, malgrat els anuncis llançats des del sector agrari i els especialistes, ja s’ha detectat al País Valencià”.

Albiol recorda que ella mateixa va alertar la Comissió Europea del risc que suposa per als cultius aquesta plaga, “i simplement vam rebre la resposta de que tècnics de la UE visitarien durant el mes de juny els treballs de prevenció que s’estan desenvolupant al nostre àmbit territorial”. Segons Albiol, “sembla que ni la vigilància per part dels tècnics europeus ni les mesures de prevenció que s’hagen habilitat han estat suficient, perquè ja tenim un cas confirmat a les nostres comarques, per tant ara ja és molt urgent que tant la Conselleria d’Agricultura com el Ministeri es dediquen al màxim a preservar els nostres cultius per evitar una autèntica catàstrofe a oliveres i ametllers, com ha succeït a Itàlia”.

La pròpia portaveu d’EUPV a Brussel·les reitera la necessitat d’habilitar ajudes als agricultors que hagen d’arrencar arbres, tal i com sempre ha reclamat la Unió de Llauradors: “Si l’agricultor no obté cap compensació, ens podem trobar amb la situació de que molts propietaris d’arbrat ja afectat per la Xylella decidisquen no arrencar, i per tant contribuir a la seua propagació. Per garantir una feina efectiva amb el seu control i evitar que continue acabant amb més cultius, cal establir un sistema que compense aquestes mesures, el qual permetria a més disposar d’un registre de cada exemplar afectat”.

Albiol, de qualsevol forma, reitera la necessitat d’actuar de forma contundent i eficaç, “perquè estem en una situació d’alarma per al camp”, tot recordant que “la primera mesura hauria de ser la vigilància a ports i duanes, perquè el fet és que ja s’ha produït l’entrada del bacteri almenys en un lloc, i cal posar en marxa totes les mesures necessàries per a que la xylella no s’estenga més”.

 

NOTA: teniu a la vostra disposició un arxiu d’àudio amb declaracions de Marina Albiol. El podeu descarregar al següent enllaç:

https://soundcloud.com/iueuropa/20170703-xylella

 

Related Articles

Back to top button