Marina Albiol denuncia a Europa la desastrosa gestió de residus del govern valencià

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha denunciat davant la Comissió Europea els incompliments per part del govern valencià de les directives europees per a una eficient gestió de residus: “Portem ja dos anys del nou govern al País Valencià i estem on estàvem en quant a la desastrosa gestió dels residus. No només això, sinó que ni tan sols disposem de xifres, estadístiques ni estudis sobre el tema, com tampoc sabem cap on anem en aquest sentit. Vam conèixer una proposta d’implantar el sistema SDDR (sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos) que no sabem on ha quedat, però la realitat és que ara ni tan sols hi ha una política de residus: cada localitat es solventa el problema conforme pot amb el seu consorci, i així van passant els anys sense que ens aproximem en absolut a l’objectiu europeu de reciclar el 50% de la brossa l’any 2020”.

Albiol recorda en la seua interpel·lació que el tractament i gestió dels residus ha patit diverses controvèrsies al llarg dels darrers anys per diferents motius: casos de corrupció relacionats amb les adjudicacions de plantes de tractaments, diferents canvis normatius i lleis que no s’han arribat a complir mai… “El PP va tindre una gestió catastròfica dels residus, això ja ho sabem. Però la realitat és que portem dos anys del nou govern i no s’ha vist cap pas endavant. De fet, en general el govern valencià està tenint una pèssima gestió en la lluita contra el canvi climàtic, i la política de residus és un element central en aquestes polítiques per avançar en la sostenibilitat i en la preservació dels recursos”.

La portaveu d’EU a Brussel·les insta a la Comissió Europea a prendre mesures per a la implantació d’una política de residus eficient i eficaç: “Necessitem posar ja en marxa mesures reals en aquesta línia, més enllà del retorn d’envasos. Per exemple, i tal com recomana la pròpia Comissió Europea, prioritzar els mètodes de gestió dels residus encaminats a la reducció en la generació, recuperació, reutilització i reciclatge, i penalitzar fiscalment la incineració i l’abocament. Hem de caminar sí o sí cap a una política de residus decidida i ferma basada en principis de sostenibilitat i respecte al medi, per tant no podem passar ni un dia més a la deriva, com fa anys que estem”.

Nota: teniu a la vostra disposició un arxiu d’àudio amb declaracions de Marina Albiol. Podeu descarregar-lo al següent enllaç:

https://soundcloud.com/iueuropa/20170620-residus

Show More

Related Articles

Back to top button