EUPV es reuneix amb l’Observatori del Vinalopó per la recuperació i preservació del riu

Pérez: “La recuperació i restauració del riu Vinalopó és primordial i un dret social que els poders públics han de garantir”

La diputada d’EUPV en la Diputació d’Alacant, Raquel Pérez, ha mantingut hui una reunió amb la presidenta de l’Observatori del Vinalopó, Ana Campo, amb l’objectiu de conèixer la proposta d’elaboració d’un pla director per a la restauració del riu Vinalopó. En la reunió, en la qual també ha estat present Antonio Puerto, coordinador comarcal d’EUPV del Vinalopó Mitjà, Iñaki Pérez, coordinador comarcal d’EUPV de l’Alt Vinalopó, i representants locals de les comarques, s’ha abordat una “solució ecològica integral, no segmentada, a un problema que compromet el proveïment d’aigua potable de grans poblacions de diferents municipis de les nostres comarques”, ha afirmat Campo.

La finalitat d’aquest pla és la recuperació i preservació del bon estat ecològic del riu Vinalopó per a posar fi, entre altres coses, als abocaments residuals, tal com ha ocorregut a Elda a causa de la fallada d’una canonada connectada a la depuradora de la Mancomunitat que ha llançat al llit del riu milers de litres d’aigües fecals.

“La presidenta de l’Observatori del Vinalopó ens ha explicat que aquest abandó està posant en perill la raresa biològica que es pot trobar en el riu i que es catalogaria com hidrodiversitat, en contar des d’aigües dolces en el seu naixement a aigües amb una concentració de sal fins a quatre vegades major que l’aigua marina en alguns trams, la qual cosa proporciona una diversitat natural única que s’està destruint pels abocaments i la mala preservació del medi”, ha manifestat la diputada alacantina.

Per a recuperar el riu, l’Observatori proposa l’elaboració d’un informe tècnic realitzat per CEDEX (Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques) sobre la base del Pla Director per a la Restauració Ecològica Integral presentat per aquest organisme amb l’objectiu de declarar al riu com a zona de protecció rural natural sota un nou model de conservació ecològic real. “Campo ens ha traslladat que és ja hora de frenar la patrimonialització de zones naturals per a després mercantilitzar-les i el que cal fer és que la restauració i la conservació siga real”.

En aqueix sentit, els diferents representants comarcals i municipals d’EUPV presents en la reunió, junt amb la diputada Pérez, han oferit tot el seu suport per a visualitzar la problemàtica del riu i la necessitat d’actuar en la línia proposada per l’Observatori del Vinalopó. La portaveu del grup provincial a Alacant ha afirmat que la recuperació i restauració del riu Vinalopó “és primordial i un dret social que els poders públics han de garantir per a assegurar una bona qualitat de l’aigua, del sòl, de l’aire i del paisatge com a elements essencials de la salut pública”.

Show More

Related Articles

Back to top button